L’Arxiu Municipal de Roses presenta aquest abril en el seu apartat web “El Document del Mes” el plànol general dels polígons rústics de Roses, datat de 1958, que és la planimetria més antiga que existeix de tot el terme municipal de Roses. D’altra banda, l’Arxiu organitza el proper dissabte, 13 d’abril, una nova sessió de l’activitat Locus Amoenus, en aquest cas a càrrec de Jodep Oriol Mart i dedicat al Mas de les Figueres.
L’Arxiu Municipal presenta aquest mes el plànol general o plànol-guia que dibuixava el perímetre dels diferents polígons que integraven Roses l’any 1958. El plànol és obra del pèrit agrònom Antoni Maria Coll (Figueres, 1914-1993), a qui s’encarregaren els treballs tècnics necessaris per disposar del primer cadastre contemporani de la riquesa rústica del poble. El resultat fou la realització de 16 plànols de gran tamany que abastaven tot el terme municipal de Roses, que es dividia en 14 polígons. Aquesta base cartogràfica es completava amb les fitxes individuals de cada finca i de cada contribuent, elaborades l'any 1964. D'aquesta de manera, hom podia fer cerques per persones o per finques.
Aquest cadastre rústic és un dels documents més consultats de l'AMR. Malgrat els anys transcorreguts, continua essent una font imprescindible per conèixer com estava estructurat el territori a mitjan segle XX i poder cercar límits, termes o finques que serveixin d'antecedents a gestions actuals.
Podeu consultar el document d’aquest mes d’abril (i anteriors) en el següent enllaç:
http://www.roses.cat/la-vila/arxiu-municipal/document-del-mes-1/documents-del-mes-2019
Locus Amoenus al Mas de les Figueres
Una altra de les activitats que l'AMR desenvolupa periòdicament és l’anomenat Locus Amoenus (“lloc agradable” en la seva traducció al català), consistent en un recorregut obert al públic, proposat i comentat per un convidat des d'una perspectiva personal. Una passejada pels records, pel patrimoni immaterial i per les experiències íntimes i subjectives de diferents persones, que doten els espais d'ànima espais i paisatges rosincs.
El Locus Amoenus guiat per Josep Oriol Martí Bagué, propietari del Mas de les Figueres, tindrà lloc dissabte 13 d'abril, a les 11 h. La sortida es realitzarà de la plaça Sant Pere, des d’on es realitzarà el recorregut conegut fins al Mas. L'activitat és gratuïta i no requereix inscripció prèvia.
L'objectiu del projecte no és un altre que crear patrimoni intangible a partir de l'experiència de convidats que posen en valor el “seu” lloc immaterial. Per això, els actes son gravats en vídeo i editats, amb la finalitat de difondre'l a través de les seccions corresponents a Cultura i Arxiu Municipal del web municipal. Cada Locus Amoenus compta a més amb la seva corresponent entrada a la wiki local destinada al patrimoni rosinc, la Rosespèdia.
Podeu consultar els Locus Amoenus realitzats fins ara en aquest enllaç;
http://www.roses.cat/la-vila/arxiu-municipal/locus-amoenus