Daniel Canogar inaugura Small Data Lab, un homenatge a tecnologies obsoletes del passat recent que reflexiona sobre la memòria i el passat del temps. La mostra, formada per 12 peces, es podrà visitar fins al 6 d'octubre a la sala Torre del Museu Universitat de Navarra.
Com un cercador de tresors perduts. Amb aquesta vocació va emprendre Daniel Canogar seu rescat de tecnologies i dispositius del passat recent, avui obsolets, com els CD'S, DVD, impressores, escàners i fins i tot la clàssica consola Game Boy. Aquests han estat la llavor de Small Data Lab, una exposició que suposa un homenatge i una mirada més humana a la tecnologia. S'inaugura aquest 10 d'abril i es podrà visitar fins el proper 6 d'octubre.
La mostra recull tres peces denominades LAB, que sorgeixen com a resposta de l'artista a la invitació del Museu a participar en el programa Estendre Ponts, dialogant amb la col·lecció del Museu. Aquesta proposta va succeir abans de la creació de Sikka Ingentium, la peça formada per 2.400 DVD de pel·lícules que es va presentar al Museu el 2017. A més, s'integren nou peces de la sèrie Small Data, pertanyents a la col·lecció particular de l'autor i la Col·lecció del Museu Universitat de Navarra.
L'artista ha apuntat que, en plena era del Big Data, "en el món del streaming i Netflix, el DVD s'està tirant en massa, com molts dels objectes que es veuen en aquesta sèrie. En aquesta pèrdua dels nostres sistemes tradicionals d'emmagatzemar informació, hi ha hagut un canvi enorme en el nostre concepte d'arxiu, una cosa que intento reflectir. És una pèrdua que té implicacions en la nostra forma de recordar. Els arxius són les nostres memòries. D'alguna manera, ens estem retratant nosaltres mateixos ".
En la presentació de la mostra ha estat acompanyat per Valentín Vallhonrat, director artístic del Museu i comissari juntament amb Rafael Levenfeld. "És una feina molt tecnològic i emocional, però també amb profundes dosi de sentit de l'humor", ha assenyalat Vallhonrat. Així mateix, ha ressaltat que el Museu estableix "relacions amb els artistes a llarg termini" i "d'acompanyament".
L'artista ha explicat que en un moment en què "tot comença a estar en el núvol, en els nostres mòbils i internet, és intangible, efímer", ell torna la vista enrere: "Intento entendre què estem deixant enrere i reflexionar sobre la rapidesa amb que estem vivint i tirant massa coses ".
En aquest viatge es va trobar amb els 25 daguerreotips de la Col·lecció del Museu Universitat de Navarra, que li van captivar perquè "són l'origen de la fotografia i pel seu caràcter objectual. Es mantenen en estoigs vellutats i són imatges gravades pràcticament sobre un mirall. També tenen una imatge espectral, que està i no està ". Per a l'artista, els DVD també tenen aquest "caràcter reflectant" i "són com els rebesnéts dels daguerreotips".
Un altre dels temes que recorren la mostra és "l'obsolescència accelerada dels objectes de consum", sobre la qual Canogar ha apuntat que "un paradigma d'aquesta societat d'usar i llençar, que tem envellir, té por de la mort i l'evita a tota costa i la maquilla per evitar l'avanç imparable del temps ". Així, ha explicat que les seves obres es poden veure com "bodegons contemporanis, objectes que d'alguna manera estan mostrant la rapidesa amb què passa el temps. Són petits autoretrats ".
En la presentació de la mostra, ha assenyalat també alguns detalls de les peces, sobre la superfície projecta vídeos que les tornen a portar al present. Per exemple, ha assenyalat Lab I, que porta de tornada als seus orígens com a fotògraf i a la màgia del laboratori fotogràfic. També obres com Game Over, que recupera l'essència de les Game Boy dels 90, a través imatges de jocs com Mario Bros o Zenda, projectades sobre les peces peces; o 7, que rememora els vells despertadors per parlar del temps, amb animacions de albes i capvespres en forma d'agulles de rellotge.
"Cada persona ha de trobar i llegir la seva pròpia obra. Cada un té els seus records d'una Game Boy, o d'una calculadora que té guardada, per exemple ", ha suggerit. L'exposició es completa també amb un vídeo en què l'artista explica el seu treball creatiu i que es projecta a la sala.
A la imatge, Daniel Canogar, "Small Data Lab".