Les relacions de Picasso amb Rússia són complexes, intenses i guarden més d'un secret. Així, de cada punt de connexió amb la cultura russa, a través d'amics o de la seva esposa Olga Khokhlova, sorgeixen noves històries que es van succeint i ocultant unes a les altres com una matrioixka. Per analitzar les relacions culturals, artístiques i personals del pintor malagueny amb Rússia i la seva gran influència dins de les avantguardes desenvolupades en aquest país, la Casa Natal i la Fundació General de la Universitat de Màlaga celebren el 25 i 26 d'abril el Simposi Internacional Picasso i Rússia.
La trobada arrencarà aquest dijous 25 d'abril a la Col·lecció del Museu Rus amb la presentació per part del director de l'Agència Pública per a la Gestió de la Casa Natal de Picasso i altres Equipaments Museísticos i Culturals, José María Luna; el director del Museu Estatal Rus de Sant Petersburg, Vladimir Gúsev; i el director general de la Fundació General de la UMA, Diego Vera. Inaugurat el cicle, hi participaran reconeguts especialistes internacionals com André-Marc Delocque-Fourcaud Chtchoukine, president de la Col·lecció Schukin i nét del col·leccionista Serguei Schukin, qui en 1910 va obrir les portes del seu palau a Moscou per oferir als seus compatriotes la possibilitat de conèixer de primera mà les obres dels millors pintors de la modernitat parisenca, entre les que destacaven les pintures de Picasso.
La segona jornada, el divendres 26 d'abril, es traslladarà al Museu Picasso Màlaga i s'obrirà amb una taula rodona a càrrec de José María Luna, a qui acompanyarà José Lebrero, director del Museu Picasso Màlaga. Els seguiran Malén Gual, conservadora del Museu Picasso Barcelona; Alexander Prokopchuk, investigador associat de la Fundació Almiñé i Bernard Ruiz-Picasso per a l'Art, i finalment tancarà el simposi Eugenio Carmona, catedràtic de la UMA i director de la Càtedra Picasso-Fundació Màlaga.