Parallel Traces és un projecte d’abast europeu, transversal i col·laboratiu, que vol oferir una mirada renovada i alternativa al patrimoni jueu i afavorir-ne la seva comprensió.
L’objectiu és obrir una nova finestra a la interpretació del patrimoni jueu a través de les arts audiovisuals.
El projecte és coordinat per un consorci format per l’AEPJ (Associació Europea per a la Preservació del Patrimoni Jueu) i Cumediae SBL (Brusel·les), i compta amb 5 socis locals: Patronat Call de Girona, Tacka Komunikacije de Belgrad (Sèrbia), Israeli House de Tblisi (Geòrgia), la Fundació Bente Kahan de Breslau (Polònia) i la Fundació Tarbut de Sighet (Romania). També hi participa un soci tecnològic, Imascono, que desenvoluparà una aplicació
amb realitat augmentada.
Hi ha previstes tres accions principals, que es porten a terme conjuntament entre els associats:
Organització d’un concurs europeu dirigit a joves artistes per tal de crear un fons digital i audiovisual sobre el llegat jueu en aquestes ciutats
Producció d’una exposició temporal itinerant per totes les ciutats
Creació d’una APP per a mòbils amb tecnologia de realitat augmentada
Parallel Traces disposa d’una pàgina web
https://paralleltraces.eu on s’hi pot trobar tota la informació del projecte, les bases del concurs i la composició del jurat, format per dotze artistes i professionals. Cinc d’entre ells i elles assumiran també el rol d’artistes convidats, amb l’encàrrec específic de produir una obra inspirada en el llegat jueu de cadascuna de les ciutats associades (Girona, Belgrad, Wroclaw, Sighet i Tbilisi). Les obres han de posar èmfasi especial en el patrimoni tangible i en perill de desaparició, però també en la recuperació de la memòria a través de la creació artística.
Girona serà la primera ciutat a acollir l’exposició temporal i es preveu que serà el mes setembre, en el marc de les activitats de la Jornada Europea de la Cultura Jueva, que enguany celebrarà el seu vintè aniversari.