El Castell de Benedormiens de Castell-Platja d’Aro presenta del 6 d’abril al 5 de maig del 2019 una exposició de Quim Corominas.
Amb el títol Les llums del color, Quim Corominas (Sarrià de Ter, 1951) presenta una exposició que aplega una selecció de treballs –entre pintures, collages i escultures de paper– realitzats en els darrers deu anys. De formació bàsicament autodidacta, ha compartit, al llarg de la seva trajectòria, la creació visual amb la docència artística. Multidisciplinari i versàtil, treballa la pintura, l’obra gràfica, els llibres d’artista, l’escultura i la creació digital. A banda d’això, una singularitat és la seva dedicació com a col·leccionista de llibres movibles i joguets antics de paper, que ha merescut reconeixements expositius.
Hereu de la tradició informalista gestual i de l’expressionisme abstracte, Corominas s’ha mantingut fidel als seus plantejaments en defensa de la pintura i és un dels artistes associats a la reivindicació d’aquesta pràctica. Abandona tot allò excedent per quedar-se amb la pulsió del gest, amb el trànsit de l’empremta, amb els desplaçaments de la mà..., que successivament es van superposant i fonent en un entramat pictòric. Una obra pictòrica que no es deixa seduir per cap forma concreta, perquè el que vol és suggerir esclats fulgurants per connectar amb el món efímer de les emocions i sensacions.
En uns espais que materialitza normalment en grans formats, la seva pràctica impulsiva i dinàmica respon a les inquietuds més enèrgiques que brollen amb total llibertat d’execució. La pròpia cadència emotiva atorga unes vibracions que són les que ofereixen aquest pols interior tan prototípic del seu treball. Uns traços que van deixant el rastre del pigment que va de l’agitació a la calma, de la fúria inicial al defalliment.
El seu ofici li permet crear unes imatges abstractes suggerents i evocadores que permeten a l’espectador somniar, imaginar, intuir sense cap límit i sense renunciar a la tensió interior. Un repertori d’energies formals alliberades en una explosió de matisos, registres i veladures que potencien la força metafòrica que permet a cadascú evocar el seu propi món imaginari.
Estudiat per científics, filòsofs, psicòlegs, terapeutes, publicistes o artistes, el color produeix sensacions, transmet missatges subliminals, expressa valors, simbolitza signes figuratius, incita actituds, suggereix qualitats, produeix estats d’ànim... o sia que aquest fenomen és quasi inabastable i d’una amplitud extrema. Conscient de l’efecte del color, en les seves composicions actuals aquest pren protagonisme i les gammes esdevenen lluminoses i impactants: verds, blaus, vermells, grocs i negres particularment. Fulgents vibracions energètiques, efectes de llum i sensacions de moviment, que creen un flux d’energia que sorgeix de l’interior de la pintura i que es projecta cap a l’exterior.
Tot aquest procés referit als suports de tela es magnifica molt més en el cas dels papers. La radicalitat, espontaneïtat, gestualitat i automatisme arriben a les màximes conseqüències, sobretot perquè la mateixa tècnica li ofereix molta més llibertat i li dona, per damunt de tot, immediatesa.
Pel que fa a les escultures en paper, aquestes giren al voltant del tema del joc seguint la seva petja de col·leccionista de joguines. A partir de taulers de parxís, compon estructures de colors i espirals, a les quals incorpora també daus per parlar-nos de l’atzar. Aquí la seva mirada esdevé juganera i ingènua i ens proposa un viatge als paisatges de la infantesa, des de la distància del temps i de l’espai... somnis, desigs i il·lusions.
A la imatge, Quim Corominas. El cor de la muntanya, 2019, 130x89, acrílic sobre tela. (Foto Jordi Mas).