El Museu d'Art Islàmic de Jerusalem, el principal museu d'Israel per a objectes d'art islàmic i artefactes arqueològics, presenta del 30 de maig al 16 de novembre la mostra La fabricació de joieria: passat i present.
La fabricació de joieria:passat i present mostra una rica vista de peces úniques de joies i artefactes de les tres religions amb un significat històric i cultural a Jerusalem, juntament amb les interpretacions contemporànies de 45 artistes israelians encarregats de crear peces inspiradores de la col·lecció permanent del museu.
Al centre de l'exposició hi ha 45 obres de joieria contemporània encarregades pel museu. Aquestes obres mostren una connexió profunda entre la rara col·lecció de joies i artefactes islàmics del museu des del segle VII fins a la interpretació actual dels artistes i joiers israelians. Ampliant-se en el diàleg entre passat i present, cada artista va aprofundir en la història de la joieria a partir de conceptes que tracten de generació, tradició i patrimoni per inspirar-ne únicament els dissenys.
"La fabricació de joieria: passat i present mostra la missió del museu de crear un diàleg entre les tres religions monoteistes a Jerusalem, així com afegir una visió contemporània", explica Nadim Sheiban, directora del Museu d'Art Islàmic. "El museu està encantat de presentar-vos. aquesta oportunitat per exposar els visitants a l'art i la cultura del passat, alhora que els presentem amb una resposta contemporània dels artistes locals".
A més del diàleg entre joies contemporànies i la col·lecció històrica del museu, exposada per primera vegada al públic, hi ha una col·lecció de treballs metàl·lics eclesiàstics de l'ordre franciscana que data del segle XVI al XIX. Aquests objectes de metall sagrat s'han acumulat al llarg dels segles de les nacions cristianes mediterrànies, que regularment van enviar diners i béns per ajudar els franciscans acusats de cuidar els santuaris de la terra santa.
Una selecció de vaixells jueus i amulets procedents del Llevant es mostraran de la col·lecció privada de William Gross. Aquestes peces reflecteixen l'estil i la cultura de les seves respectives èpoques i regions, així com el llenguatge mutu de l'art popular que va servir tant a jueus com a musulmans. Un focus expositiu se centrarà en les obres de l'orfebreria yemenita, una professió local des de fa centenars d'anys i en les joies del difunt cantant Ofra Haza.
A la imatge, "Jerusalem of Gold- Crown of Walls", per Ido Noy, 2019 ©Roni Cnaani