Bonart Cultural celebra el centenari del Saló de l'Automòbil presentant 'Mobilàxia- Arts&Mobility&Planet', un projecte que fusiona: l'art, el patrimoni cultural i l'automòbil.
Aquesta exposició es podrà visitar del 10 al 19 de maig a la Fira de Barcelona i s'ha creat únicament per commemorar el Saló de l'automòbil. S'hi podran trobar: universos de cotxes, motos, autocars, tots ells en format micro i en format macro i creacions elaborades per artistes internacionals, com: Alexander Calder, Andy Warhol, Frank Stella, així com, intervencions d'artistes nacionals de gran prestigi, com: Marcel·lí Antúnez, Josep Guinovart, Assumpció Mateu, Carlos Pazos i Eulàlia Valldosera.
També, s'ha organitzat un programa d'activitats molt ampli per enriquir i incentivar 'Mobilàxia' amb: conferències, trobades i diferents intervencions artístiques durant la celebració de la fira del Saló de l'automòbil.
L'objectiu de la iniciativa 'Mobilàxia-Arts&Mobility&Planet' és difondre i promoure el món de l'automoció a Catalunya de manera transversal, fer entendre l'automoció com a patrimoni cultural, emprar les arts visuals com a plataforma de difusió, i així mateix, conscienciar sobre el canvi climàtic i la mobilitat.
Aquest projecte compte amb la col·laboració de la Generalitat de Catalunya i el Museu de la Ciència i la Tècnica de Catalunya. 'Naturalesa veloç' és el Ford Fiesta que va protagonitzar la campanya de llançament d'aquest model en els anys 80. La ideal original va néixer de la pròpia marca automobilística però l'agència va triar l'artista Josep Guinovart per a dur-la a terme. Guinovart va pintar el vehicle al 1989. "'Naturales veloç' Màquina-naturalesa, terra, pedres, ocells, figures, olors i rodes. I el passat en el record del paisatge donis de tantes velocitats, que s'agrupen en un present veloç." (Guinovart, 1989). També es presenta la moto Mymsa que forma part del llegat històric cultural de la indústria de l'automoció catalana. Un model i disseny experimental de concepció futurista que hibrida entre el cotxe i la moto. El públic podrà contemplar el disseny experimental i futurista d'aquest prototip de la marca Mymsa.
A 'Mobilàxia' també es presentarà rèpliques de models de BMW (sèries limitades) dissenyades per artistes contemporanis de renom internacional. I també, es podran contemplar diferents dissenys de cascs del pilot internacional Oriol Servià que van ser dissenyats per Salvador Dalí.
A més, es presentarà una de les peces que vam formar part de 'Fargabudell' del 2014. Va ser una una acció de gran format pque es va realizar el dia 8 de noviembre a la plaça de Braus de la ciutat d’Olot. L’obra va ser realitzada, tant pel que fa a la contrucció com a l'actuació pel col·lectiu Pim Pam Pum Foc i escrita i dirigida per Marcel·lí Antúnez Roca. Fargabudell va ser l'acció/colenda del festival LLuèrnia de aquell any. Inspirada en el mite de la Farga de Vulcà l'obra es desenvolupà en quatre actes: 1a- la Venus Volcànica pareix a Cupido, 2n- Vulcà vs Cupido, 3r- les Orgaferes i la construcció Supervulcà i 4r la revenja de Cupido. Les orgaferes són unes figures que vesteixen cinc actors a la manera dels cavallets tant típics del folklore català i en especial de la tradició folklòrica de la ciutat d’Olot.
Aquestes figures, durant l’acció, es transformen i passen a ser les extremitats, les mans i el cap d'una figura gegantina que s'anomena 'Supervulcà'. Aquesta figura, que durant l’acció estava penjada d'una grúa, és gegantina, pot funcionar com un colossal titella i mesura 12 metres d’alçada. Fargabudell reinterpreta alguns elements de la tradició catalana i els actualitza des de la mirada estètica de Marcel·lí. Aquest treball va sorgir com un encàrrec del col·lectiu olotí Pim Pam Pum Foc. Marcel·lí Antúnez Roca va crear, dissenyar i dirigir en un fecund diàleg i amb col·lectiu.
'Supervulcà' esta perfectament connectat amb l’estètica àcida i delirant d’aquest artista català i, segons ell, és un secret homenatge a l’artista Niki Saint Fal. L'artista i fundador de la Fura dels Baus, Marcel·lí Antúnez, realitzarà una intervenció artística que proposa la transformació del model Seat 600 en una al·legoria a la connectivitat com a nou paradigma de futur.
El 'Neuroscalextric' té la funció de poder controlar i moure els cotxes en un circuÏt scalextric a través de la ment. La concentració de la ment li dona impuls al cotxe mitjançant un parpelleig voluntari per part de l'usuari. L'objectiu principal del projecte de Neurociència és promoure l'acció entre el públic i promoure noves utilitats poc conegudes en el camp de l'automoció. D'aquesta manera, el públic interacciona amb la plataforma de 360 graus activant lliurament uns polsadors que posaran en moviment els cotxes generant una diversitat de sons. S'habilitarà també l'entorn de la plataforma per a realitzar conferències.
PROGRAMA D’ACTIVITATS
MOBILÀXIA- ARTS&MOBILITY&PLANET
Dijous 9
16:30h Intervenció plàstica de l'artista IEX cosmonauta en un autobús TEISA.
Divendres 17
Patrimoni Cultural de l’Automoció
11:30 h Taula rodona.
Moderador: Ricard Planas. fundador i editor de bonart cultural
Ponents: Maria Guinovart. Presidenta Espai Guinovart d’Agramunt
Josep Narcís Arderiu. President. Federació Catalana de Vehicles Històrics
Josep Manuel Rueda. Director. Agència Catalana del Patrimoni Cultural Generalitat de Catalunya
Ricard Font. President. Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya
12:45 h Acte inauguració – vernissage de l’escultura “Re-nèixer” de l’artista
Assumpció Mateu
13:00 h Cocktail
Dissabte 18
Patrimoni Social i mediambiental de l’Automoció
11:30 h Taula rodona.
Moderador:Ricard Planas. fundador i editor de bonart cultural
Ponents: David Alba. Uniraid
Assumpció Mateu. Artista
Mohamed El Amrani. Associació Azahara
Jordi Juanós. Director. Plant for the Planet
12:45 h Acte inauguració - vernissage de l’escultura “Sound Race nº3” dels artistes sonors Cabo Sanroque
13:00 h Cocktail.
Intervencions artístiques
Autobús TEISA
L'art del Graffiti es fusiona en l'estructura d'un autobús de TEISA icona en la història de la mobilitat i transport de Catalunya.
Aquesta intervenció artística es realitzarà 'in situ' durant el Saló de l'automòbil el divendres 10 de maig a l'entrada del Pavelló 8.
Interacció 360
'Sound race nº3' creat per Cabo Sanroque. El públic interacciona amb la plataforma en 360 activant lliurement uns
polsadors que posaran en moviment els cotxes generant una diversitat de sons. S'habilitarà també l'entorn de la plataforma per a realitzar conferències.
A la imatge, autobus Teisa que serà intervingut.