El Museu de Belles Arts de Bilbao, en col·laboració amb la Fundació Gondra Barandiarán i la Universitat de Deusto, llança el II Curs d'Estiu "Glocal. Tenir cura de l'art avui, aquí, ara ".
Després de l'èxit del primer Curs d'Estiu - "museografies. Maneres de veure l'art "- celebrat el passat any, el Museu de Belles Arts de Bilbao, la Fundació Gondra Barandiarán i la Universitat de Deusto han presentat la segona edició, que amb el títol" Glocal. Tenir cura de l'art avui, aquí, ara ", desenvoluparà els dies 1, 2 i 3 de juliol un intens programa acadèmic ideat pel director del museu, Miguel Zugaza. Segons les seves paraules, "Des de la singular posició d'un museu de belles arts, tractarem d'oferir visibilitat al ric ecosistema d'institucions i agents que treballem des d'una perspectiva global i local avui, aquí i ara, i reflexionar sobre les formes variades del comissariat com instrument d'interpretació i mediació tant de l'art contemporani com retrospectiu ".
El curs parteix del referent històric de l'Exposició Internacional de pintura i escultura, celebrada a Bilbao el 1919 amb l'ambició de convertir-se en una de les primeres iniciatives de contextualització internacional de l'art modern espanyol. Un segle després l'exposició pot identificar-se amb la idea del glocal, que a Bilbao, on el model d'expansió del Guggenheim ha estat adoptat per altres museus com el Louvre, té especial significat.
Partint d'aquest context la selecta nòmina de ponents convocats analitzarà des de diverses perspectives el sentit actual del treball curatorial. Obrirà el curs Hans Ulrich Obrist (Director artístic de les Serpentines Galleries. Londres) oferint la seva personal visió sobre el treball curatorial. Després, Alberto Vial (Conseller diplomàtic, Musée du Louvre) analitzarà l'expansió recent del Museu del Louvre i Elena Ochoa Foster (Fundadora i directora general de Ivorypress) exposarà el projecte que dirigeix centrat en l'àmbit editorial.
Els seguiran Juan Ignacio Vidarte (Director general de l'Guggenheim Bilbao Museoa. Director general d'Estratègia Global, Solomon R. Guggenheim Foundation), que abordarà la seva experiència al Guggenheim com a projecte d'èxit en el model museístic d'expansió global, i Beatriz Herráez (Directora d'Artium centre-Museu Basc d'Art Contemporani, Vitòria-Gasteiz) que exposarà els reptes a què s'enfronta un centre com el que dirigeix. Maria López-Fanjul (Conservadora del Bode Museum. Museus Nacionals de Berlín) oferirà la perspectiva del comissariat des d'un museu històric, mentre que María Dolores Jiménez-Blanco (Professora titular d'Història de l'Art, directora del Departament d'Història de l'Art de la Universitat Complutense de Madrid) centrarà la seva intervenció en el món de la universitat i la recerca.
Nuria Enguita (directora de Bombes Gens Centre d'Art, València) i Carlos Urroz (Director d'Thyssen-Bornemisza Art Contemporary (TBA21)) conversaran sobre la seva experiència en el col·leccionisme privat i Javier Pantoja (cap de l'Àrea de Desenvolupament Digital del Museu Nacional del Prat) abordarà la nova responsabilitat del comissariat en l'entorn digital. Javier Novo (Cap del Departament de Col·leccions del Museu de Belles Arts de Bilbao) dissertarà sobre la tasca d'investigació desenvolupada per a l'exposició Zuloaga. 1870-1945; Kirmen Uribe (Escriptor) sobre el comissariat literari de la mostra ABC. L'alfabet del Museu de Bilbao i Peio Aguirre (Crític d'art i comissari d'exposicions) sobre la preparació del pavelló espanyol d'aquest any de la Biennal de Venècia. Finalment Carmen Giménez (Curator Solomon R. Guggenheim Museum, Nova York) repassarà, al costat de Miguel Zugaza la seva llarga trajectòria com a comissària d'exposicions d'art contemporani.