La Basílica de Santa Maria del Pi de Barcelona acull aquest divendres 9 d’abril, a les 20.00 hores, el
concert de cloenda de l’exposició “Despertant Instruments Adormits”, de recreació dels instruments musicals que figuren a la Portalada del Monestir de Ripoll i que es pot veure fins el proper 11 d’abril al Centre d’Artesania Catalunya de la Generalitat.
El musicòleg i comissari de l’exposició Antoni Madueño i el conjunt L’incantari (Arturo Palomares, Luzia Samitier i Ana Cerezo) interpretaran, divendres a la Basílica, obres dels manuscrits de Ripoll, les cançons dels trobadors occitans i la música modal de Xipre i d’Itàlia, amb els instruments reproduïts i amb altres instruments d’origen medieval; i també interpretaran obres de l’important Arxiu Parroquial de Santa Maria del Pi. L’entrada és gratuïta amb reserva prèvia a
contactaclus@gmail.com.
Aquest concert que forma part del programa d’activitats paral·leles de l’exposició a Artesania Catalunya, s’emmarca també en la celebració des d’avui i fins al 11 d’abril dels
Dies Europeus de l’Artesania, jornades en què representants dels oficis artesans de diferents països europeus acosten al públic el seu treball a través de diferents activitats gratuïtes, de manera virtual i presencial.
El musicòleg i investigador Antoni Madueño recupera els instruments i els sons de l’època medieval. L’exposició “Despertant Instruments Adormits” forma part del projecte europeu
Awakening European Sleeping Instruments, liderat per l’Ajuntament de Ripoll i en el qual participen també Xipre, Itàlia i França, i compta amb el suport de la Unió Europea, mitjançant el programa cultural Europa Creativa.
Awakening té per objectiu la difusió i promoció dels instruments i de les músiques creades al voltant de la portalada del monestir de Santa Maria de Ripoll durant l’edat mitjana.
L’exposició al centre d’Artesania Catalunya és inèdita i té un caràcter intimista. En ella es poden veure 8 tipologies d’instruments reconstruïts en diversos tallers de construcció de rèpliques que ha realitzat Madueño, com rabecs, violes, i corns. Així mateix, a través de plafons explicatius, Codis QR i peces audiovisuals es pot conèixer el projecte i apropar-se a aquests instruments, a les seves músiques, a un patrimoni arquitectònic i a una època de la història de Catalunya i d’Europa.