Kara Walker i el seu art són protagonistes del Museu d’Art Contemporani d’Alacant amb una mostra que dona una potència capital a l’obra de l’artista afroamericana. Oportunitat gairebé única en el territori espanyol per contemplar, llegir i veure les seves creacions, després de l’exposició realitzada en 2008 en el CAC de Màlaga. Per tant, es tracta de la gran exposició de Kara Walker a Espanya dels últims anys, en un recorregut ampli de qüestions, de plantejaments i d’una identitat de l’artista de Stockton, Califòrnia.
El visitant s’endinsarà en el univers expositiu amb Kara Walker. Burning Village, a partir de la col·lecció de Michael Jenkins i Javier Romero donada al museu alacantí. Una exposició on es mostra la caòtica anàlisi de Kara Walker a partir d’assumptes com la identitat, la violència, el poder, el desig i també la raça. L’artista californiana, una de les més destacades del panorama actual, utilitza tots aquests elements com a sistema d’opressió i subjugació i ho fa a partir d’elements que caracteritza la seva obra. Coneguda pel seu treball de siluetes retallades en paper, Walker crea a partir de composicions de gran bellesa formal, però sense oblidar la sàtira i arquetips per revelar contradiccions, a més de crear una mirada subversiva d’al·lusions històriques i artístiques que influeixen a la seva obra. La multidisciplinarietat la trasllada a crear amb dibuixos, gravats, instal·lacions i va en paral·lel a una investigació sobre les narratives i els mites dels Estats Units i com s’han anat explicant al llarg dels anys i segles.
The Katastwóf Karavan (Maqueta), Kara Walker (2017). MACA
Del 28 de febrer al 7 de setembre, el Museu d’Art Contemporani d’Alacant (MACA) crea el camí de Kara Walker amb 44 obres que expliquen la seva brillant trajectòria. Trenta-una obres són donades en propietat al MACA des de 2021 i tot s’inicia amb I’ll Be a Monkey’s Uncle de 1996, una silueta retallada en negre que ja reconeix l’obra futura de Kara Walker. El mite i el martiri s’entrecreuen amb Resurrection Story without Patrons de 2017, creada a Roma en un moment important per l’artista on vincula aquesta iconografia cristiana amb el llegat de l’esclavitud a Amèrica i un moviment que no parava de créixer com el Black Lives Matter. Conjuntament amb aquesta sèrie d’obres, l’exposició d’Alacant es complementa amb tres llibres d’artistes i una sèrie d’escultures d’acer com The Bush, Skinny, De-Boning de 2002, a més d’un film d’animació titulat Prince McVeigh and the Turner Blasphemies de 2021.
Freedom, A Fable, Kara Walker (1997). MACA
Quatre dècades de treball on l’art de Kara Walker obre la porta al món de l’art de molts artistes de minories racials, de gènere o identitat, explicava Javier Romero. Per totes aquestes identitats i segell personal, converteixen a la nord-americana en una referència fonamental del panorama actual amb la seva visió crítica del passat històric. Amb aquest recorregut pel món de Kara Walker (important la donació fa uns anys), posiciona la ciutat d’Alacant i el MACA com a epicentre artístic amb un conjunt que tindrà múltiples lectures i matisos en un discurs que no deixarà indiferent a l’espectador.
“Els herois no són completament purs i els vilans no són purament malvats. M'interessa la continuïtat del conflicte, la creació de narratives racistes o nacionalistes, o qualsevol narrativa que la gent utilitzi per a construir una identitat grupal i mantenir-se unida”. Kara Walker