El Museu Universitat de Navarra (MUN) porta Eadweard Muybridge al centre de l'escena amb una exposició que convida el públic a submergir-se en la seva manera d'entendre el moviment i com aquest no només va revolucionar la fotografia, sinó que també va influir en disciplines tan diverses com el cinema i la ciència. La mostra, que es va inaugurar dimecres passat, és la seixantena exposició del museu, coincidint amb el seu desè aniversari, i compta amb 56 fotografies seleccionades d’un àlbum de 93 instantànies. Les peces han arribat a Pamplona gràcies al préstec d’Ernesto Fernández Holmann i Marta Regina Fischer, membres del Patronat Promotor del MUN.
El treball d’Eadweard Muybridge (Kingston upon Thames, 1830-1904) va marcar un abans i un després en la representació visual del moviment. La seva fama va arribar a la dècada de 1870, quan va acceptar el repte de demostrar si els cavalls, en ple galop, aixequen les quatre potes alhora. Ho va aconseguir disposant 24 càmeres en línia i capturant seqüències d’imatges que, per primera vegada, descomponien el moviment d’una manera que l’ull humà no podia percebre. Aquesta tècnica va suposar una revolució i va posar les bases del que, anys més tard, esdevindria el cinema.
Animal locomotion #187, Edward Muybirdge (1887). MUN
A la mostra del MUN, que estarà oberta al públic gratuitament fins a finals d'agost, es poden veure les seves emblemàtiques sèries d’animals, des de cavalls fins a camells, lleons, elefants i àguiles, així com fotografies de persones. Les seves imatges van ser fonamentals per a la ciència, ja que van permetre analitzar amb precisió la locomoció humana i animal, contribuint al desenvolupament de disciplines com l’anatomia, la biomecànica i fins i tot la creació de pròtesis. Valentín Vallhonrat, comissari de l’exposició juntament amb Ignacio Miguéliz, destaca que Muybridge va aconseguir “incloure el temps dins la fotografia”, i explica que, en utilitzar un zoòtrop per visualitzar les imatges a gran velocitat, es generava la il·lusió de moviment. A més, va idear un sistema per projectar les seves seqüències fotogràfiques, plantant així la llavor del cinema.
Animal locomotion #161, Edward Muybirdge (1887). MUN
Més enllà de la fotografia i el cinema, pintors com Rodin, Degas, Duchamp i Bacon van beure del seu treball per plasmar el dinamisme a les seves obres. Un dels exemples més destacats de la mostra és la sèrie d’una dona baixant unes escales, que en el seu moment va causar enrenou per mostrar el cos nu. Tot i la controvèrsia, aquesta imatge va obrir camí a peces clau de l’art modern, com Les senyoretes d’Avinyó de Picasso o Nu baixant una escala de Duchamp.
Animal locomotion #707, Edward Muybirdge (1887). MUN