LART_de_les_ICS-Banner-Bonart (1)

Notícies

Oriol Vilanova portarà la seva arqueologia de la memòria a Venècia

El Pavelló d’Espanya a la Biennal 2026 acollirà una instal·lació basada en la seva col·lecció de postals.

Sunsets from..., Oriol Vilanova (2012-en procés).Galeria Elba Benítez
Oriol Vilanova portarà la seva arqueologia de la memòria a Venècia
bonart venècia - 04/04/25

Oriol Vilanova (Manresa, 1980) fa més de vint anys que acumula postals, que troba en mercats, botigues de segona mà i rastres. Les classifica, les organitza i les transforma en peces d'art que qüestionen com es construeix, es preserva i es reinterpreta la memòria. Amb aquesta obsessió per l'arxiu, arribarà a la Biennal de Venècia del 2026, on representarà Espanya amb el projecte Los restos, sota la curadoria de Carles Guerra.

Aquest projecte, triat per un jurat entre diverses propostes, desplegarà una gran instal·lació basada en la seva ingent col·lecció de postals. Amb elles, Vilanova construeix una mena d'antimuseu que posa en diàleg la fragilitat dels records i la manera com es configuren els relats històrics, treballant amb allò que queda, els residus, les imatges descartades i els fragments de memòria que el temps ha deixat enrere.

Vilanova ha construït la seva trajectòria explorant el potencial narratiu dels objectes reaprofitats. A partir d'ells, genera reflexions sobre el paper de les imatges en la transmissió cultural, el valor que se'ls atorga dins del circuit artístic i els mecanismes que determinen què mereix ser conservat i què no. Els seus muntatges solen adquirir forma de mosaics extensos, on les postals s'organitzen segons criteris cromàtics, temàtics o conceptuals, tot jugant amb l'atzar i la classificació metòdica.

 

Oriol Vilanova portarà la seva arqueologia de la memòria a Venècia Mudos, Oriol Vilanova (2017-en procés). Galeria Elba Benítez

 

Carles Guerra, curador del projecte, ha col·laborat en diverses ocasions amb l'artista i coneix a fons la seva manera de treballar. L'exposició que presentaran a Venècia es planteja com una immersió en aquest univers de memòries fragmentades, un arxiu mutant que desafia la rigidesa dels formats tradicionals de museïtzació. La selecció de Los restos per a la Biennal ha estat fruit d'un llarg procés de deliberació per part d'un jurat format per professionals de l'àmbit artístic i institucional. Entre ells, Santiago Herrero, director de Relacions Culturals i Científiques de l'AECID; Inmaculada Ballesteros, directora de Programació d'Acció Cultural Espanyola; Manuel Segade, director del Museu Reina Sofia; Agustín Pérez Rubio, comissari del Pavelló d'Espanya a la Biennal de Venècia 2024; Imma Prieto, directora del Museu Tàpies; Tania Pardo, directora del Centro de Arte Dos de Mayo; Santiago Olmo, director del Centro Galego de Arte Contemporánea (CGAC); Rosa Olivares, directora de la revista EXIT; i Ignasi Aballí, artista del Pavelló d'Espanya a la Biennal d'Art de Venècia 2022. Després d'una primera selecció entre set propostes, la de Vilanova es va imposar per unanimitat.

El Pabelló d'Espanya a la Biennal de Venècia, que se celebrarà entre el 9 de maig i el 22 de novembre de 2026, es convertirà doncs en una gran constel·lació de records en paper, un projecte que, més enllà de l'estètica, obre preguntes sobre la manera com es construeixen i es desdibuixen les narratives del passat.

 

Oriol Vilanova portarà la seva arqueologia de la memòria a Venècia Celebración, Oriol Vilanova (2020). Galeria Elba Benítez

Baner_Atrium_Artis_180x180pxSD_BONART_180X180

Et poden
Interessar
...

GC_Banner_TotArreu_Bonart_817x88