El llibre 1964. Cuando la cultura se convirtió en espectáculo, escrit per David G. Torres, professor d’art contemporani a la UAB, a banda de codirector i cofundador d’A*DESK, Institut Independent de Crítica i Art Contemporani i col·laborador de Bonart, ofereix una visió de conjunt que recorre l’any 1964 i demostra per què és un moment clau per tal de poder entendre la formació de la identitat contemporània i les contradiccions que comporta: la rebel·lia i l’inconformisme vinculats a la cultura pop; la consolidació de la joventut en l’escena social, cultural i política; la lluita pels drets civils i les diverses implicacions de les comunitats sorgides a la costa oest dels Estats Units, Holanda, França o Espanya; l’apoteosi de l’art pop conceptual i la sublimació del mercat de l’art; l’aparició de moviments contraculturals que van portar al Maig del 68 i al naixement del punk.
L’any 1964 marca un canvi d’època. Marcel Duchamp decideix comercialitzar els seus ready-mades, el pop sense complexos de Robert Rauchenberg guanya la Biennal de Venècia, Dino Gavina realitza una edició de luxe dels mobles de la Bauhaus, Pete Townshend comença a destrossar guitarres quan acaben les actuacions de The Who, els Rolling Stones publiquen el primer disc, es forma la Velvet Underground, Warhol exposa la caixa de detergent a Nova York i obre la Factory a Manhattan, Roy Orbison escriu Pretty woman. Es respirava una cultura underground tant a Europa com als Estats Units, on activistes feministes, antiracistes i antibel·licistes s’organitzaven en manifestacions d’estudiants a Berkeley. L’any 1964 Umberto Eco publica Apocalíptics i integrats, on afirma que l’anhel utòpic, revolucionari i dissident de les avantguardes havia quedat integrat a la societat de l’espectacle.
Segons David G. Torres, aquest moment en què la cultura es converteix en espectacle també va lligat a la pèrdua de la innocència davant el que es creia una cultura heroica o transformadora. El públic va entendre, llavors, que art pop, cultura popular i música pop eren exactament la mateixa cosa.
Bicycle Wheel, Marcel Duchamp (1913)