320x100_Podcas Revistes

Exposicions

L’Alemanya d’entreguerres

La República de Weimar i la revolució de la modernitat al CaixaForum de Barcelona.

Tensió suau n.85, Wassily Kandinsky (1923). © Museo Nacional Thyssen- Bornemisza
L’Alemanya d’entreguerres

La República de Weimar (1919-1933) va fer trontollar conceptes abans inqüestionables a la societat alemanya: els rols de gènere, la música, la noció d’autoritat, la lluita obrera, l’arquitectura, la física quàntica, l’estètica i fins i tot la tècnica com a expressió artística. Tot va estar subjecte a una revisió crítica i renovadora. La incertesa es va convertir en l’esperit de l’època i el canvi de paradigma va obrir les portes a la manera actual que tenim d’entendre la realitat. Mitjançant fotografies, pintura, escultura, escenografia, música, jocs interactius i projeccions, aquesta exposició transversal i pluridisciplinària ofereix una visió transversal del període riquíssim en el qual van viure i destacar figures com ara Thomas Mann, Käthe Kollwitz o Otto Dix. Transformacions, grans crisis, una profunda inestabilitat, tensions i oportunitats, en un diàleg entre el passat i el present.

 

L’Alemanya d’entreguerres El segle XX, Sándor Bortnyik (1927). © Museo Nacional Thyssen- Bornemisza

 

L’exposició Temps incerts. Alemanya entre guerres reviu el floriment cultural, creatiu i intel·lectual de la República de Weimar, etapa marcada per la incertesa i la inestabilitat, però també sinònim de creació i progrés amb influències que arriben fins avui. La mostra recrea l’ampli univers de la República de Weimar, un capítol fonamental de la història europea i mundial que ha transcendit com a referent de canvi. L’exposició destaca per la seva mirada polièdrica i per la pluralitat de llenguatges museogràfics que s’ocupen d’apel·lar als sentits dels visitants per traslladar-los a l’univers de la República de Weimar. Ho fa a través de l’escenografia, la música, el llenguatge audiovisual i la participació, a més de mostrar també prop de noranta obres juntament amb les peces audiovisuals i musicals. 

 

L’Alemanya d’entreguerres La dama de malva, Lyonel Feininger (1922). © Museo Nacional Thyssen- Bornemisza

 

El primer gran àmbit situa el públic en els temps previs a la Primera Guerra Mundial en un saló burgès inspirat en la novel·la Els Buddenbrook, de Thomas Mann. El segon explora les tensions internes i els qüestionaments de les velles certeses que es van donar durant la República de Weimar: la representació del cos humà, l’individu i el fenomen de les masses, els daurats anys vint i les crisis econòmiques, els nous rols de gènere, la unió d’art i tècnica a la Bauhaus, la innovació i la diversitat musical d’aquests anys, la incertesa com a principi de la ciència, el descrèdit de la raó en la filosofia i la fi del somni democràtic. L’últim àmbit proposa una reflexió, un segle després, sobre les incerteses d’aquest període i com reverberen fins al nostre món d’avui.

 

L’Alemanya d’entreguerres Retrat d'un periodista de l'est, Rudolf Schlichter (1923-1924). © Museo Nacional Thyssen- Bornemisza

thumbnail_Centre Pere Planas nou 2021MX_BONART_180X180

Et poden
Interessar
...

GC_Banner_TotArreu_Bonart_817x88