El Museu de les Cultures de la ciutat de Milà (MUDEC) es troba d’aniversari i en el seu desè any es converteix en un taller d’artistes creant a partir del viatge. Deu artistes Italians i internacionals, han creat diferents murals artístics i aquests site-spefiics donen lloc a l’exposició Dal muralismo alla Street Art. Invasion, que es podrà veure al museu de la ciutat de Llombardia del 20 de març al 29 de juny.
Aquesta invasió de street art al museu de la Via Tortona, crea un recorregut pel muralisme del segle XX fins a arribar a l’art més actual i al MUDEC es podrà veure una sèrie d’obres amb un llenguatge únic i diferenciat, amb una artista catalana com la Cinta Vidal dins d’aquesta selecció. La gran qüestió que origina aquesta mostra és veure si és possible que el muralisme pot passar del carrer al museu. I la resposta és clarament positiva i afirmativa, i així es pot entreveure en els últims anys amb diferents i potents exposicions que s’han creat per museus top de tot el món.
Les obres creades per Dal muralismo alla street art. Invasion manté la condició del seu propi llenguatge, transformant els espais museístics d’una manera invasiva i transitòria, a més d’efímera. Característiques que sempre ha mantingut el street art, o l’art urbà, i transporta l’obra a dins del museu amb uns artistes que han creat dins de la sala amb els seus respectius ateliers, establint així una mena de viatge inicial fins a Milà. Cada un d’ells ha concebut un diàleg entre memòria i innovació que resulta una redefinició dels límits entre espai públic i expositiu, a més d’una reflexió sobre l’evolució del muralisme urbà contemporani.
The Stroke and the City, Luca Barcellona (2025)
Aquest muralisme urbà contemporani té una enorme capacitat de parlar amb el públic i l’espectador transcultural i crea un llenguatge visual immediat. Es tracta d’una poderosa forma d’expressió del nostre temps i convida a repensar el paper de l’art a la societat. Així, del muralisme al Street Art del MUDEC de Milà, ens convida a anar més enllà dels patrons habituals del muralisme i els deu artistes expressen a partir del viatge. Aquests artistes són: Luca Barcellona, Zoer, Capo.Bianco, Hitnes, Neethi, Mazatl, Agus Rucula, Aya Tarek, Mohammed L’Ghacham i la catalana Cinta Vidal.
El recorregut expositiu comença amb l’obra de Zoer, l’artista francès que ens parla de ruïnes i antropocè i ho fa amb l’obra titulada Corrections esthétiques. Amb el pas de les obres murals, s’arriba a la peça creada per Cinta Vidal on desafia de nou la perspectiva i les convencions arquitectòniques. La peça creada porta per títol Ramble, creada al MUDEC fa uns dies i convida a l’espectador i a la mirada a passejar i canviar la teva perspectiva d’observació del món per albirar noves possibilitats.
Ramble, Cinta Vidal (2025)
Cinta Vidal expressa una ciutat boja amb entorns interconnectats on el concepte de viatge suggereix moviment i com ha fet en diferents racons del planeta, amb un dinamisme que la caracteritza amb cases flotants, escales, portals i uns colors càlids que predomina a la composició. “Vivim la major part del nostre temps dins d’espais quotidians, d’acord amb les nostres perspectives personals úniques, que poden tenir poc en comú amb les dels altres. Sempre em sorprèn la incertesa i la incertesa de la navegació humana”, explica.
L’exposició finalitza amb el muralisme a la ciutat de Milà, la ciutat que acull el projecte. És la primera exposició a Itàlia de muralisme i art urbà a un museu, però obre la porta a altres iniciatives museístiques i augmentar la sensibilitat i el sentit crític que va més enllà de la comprensió estètica de les obres i molt més enllà de la funció decorativa.
La eterna ofrenda, Mazatl (2025)