Encara queda una part per definir a la Sagrada Família: la façana de la Glòria, que es convertirà en l’entrada principal del temple. Actualment, aquest espai continua pendent d’intervenció. Per avançar en el procés, la Junta Constructora ha seleccionat tres creadors perquè presentin els seus projectes: Miquel Barceló, Cristina Iglesias i Javier Marín. Tots tres tenen una llarga trajectòria en escultura i art monumental, la qual cosa sembla que els fa encaixar en aquest ambiciós repte. De fet, el Patronat del temple va aprovar, el passat dilluns 24 de març, encarregar esbossos als tres finalistes per valorar les seves propostes abans de prendre una decisió definitiva.
Entre ells, Barceló ha estat el més explícit en la seva voluntat de participar en el projecte. Ja fa temps que va manifestar el seu interès per intervenir en la façana de la Glòria amb un mural ceràmic i, per aquest motiu, s'ha posat en contacte amb els responsables de la basílica per oferir la seva col·laboració. La decoració d’aquesta façana serà definida per una comissió teològica i una comissió artística, que establiran les directrius que hauran de seguir els artistes seleccionats. Aquest no seria el primer contacte de Barceló amb edificis religiosos, ja que les seves ceràmiques a la Seu de Palma s’han convertit en una de les seves obres més destacades. Actualment, treballa en tres tapissos per a la catedral de Notre-Dame de París. Pel que fa a Cristina Iglesias, és l’autora de les portes monumentals del Museu del Prado, mentre que Javier Marín va dissenyar el retaule major de la Catedral de Zacatecas.
Mural de Miquel Barceló a la Capella del Santíssim, Palma de Mallorca.
Abans que cap d’aquests artistes pugui començar a treballar-hi, cal concretar què es vol representar. Aquesta façana ha de narrar el viatge del món terrenal al celestial, seguint la idea esbossada per Gaudí, però que no va deixar plenament definida. El disseny preveu la incorporació de cent figures que explicaran conceptes com el cel i l’infern. Segons el president de la Junta Constructora, Esteve Camps, Gaudí va concebre aquesta façana en tres nivells diferenciats: terrenal, espiritual i celestial. Per això, la intenció és que hi participin almenys tres escultors.
Paral·lelament, la Sagrada Família avança en altres parts del projecte. La torre de Jesús, la més alta del temple, està a punt d'acabar-se i s'espera que estigui finalitzada a finals d'aquest any, per ser inaugurada el juny del 2026, coincidint amb el centenari de la mort de Gaudí. A més, aquest 2025 s'ha començat a treballar en l’alçament vertical de la façana de la Glòria, incloent-hi les primeres columnes que sustentaran les quatre torres previstes en aquesta zona del temple. Aquesta façana representa la darrera gran fase del projecte, i es calcula que la seva construcció podria finalitzar en un termini de deu anys, sense comptar els elements decoratius.
Encara queden alguns aspectes per tancar, com la construcció del pont que travessaria el carrer Mallorca, un projecte que depèn dels acords amb els veïns que podrien veure’s afectats. Tot i això, el que és clar és que la façana de la Glòria serà el pròxim gran objectiu en l’evolució de la Sagrada Família, i es convertirà en el punt central de l’obra en els pròxims anys.
Façana de la Glòria. © Zowy Voeten