Montjuïc s’està preparant per viure una nova etapa de transformació, un canvi que combinarà la història i la modernitat de la ciutat. A partir del 2026, les obres de remodelació començaran a prendre forma, amb un horitzó de finalització fixat per al 2029, coincidint amb el centenari de l'Exposició Internacional de 1929. Tres grans projectes arquitectònics seran els protagonistes de la primera fase d’aquesta renovació, que pretén revitalitzar el recinte de Montjuïc i convertir-lo en un espai firal de referència del segle XXI, un lloc que sigui alhora innovador i respectuós amb el seu entorn històric.
Aquesta remodelació no només buscarà actualitzar les infraestructures, sinó també fer-les més flexibles, sostenibles i adaptades a les noves necessitats del segle XXI. La Comissió del Centenari, formada per l’Ajuntament de Barcelona, la Generalitat i Fira de Barcelona, va presentar els projectes guanyadors d’aquest concurs arquitectònic el passat 24 de març, en una reunió que va servir per avançar en els detalls del programa d’activitats commemoratives i els òrgans de gestió del futur espai.
Artefacto. Smiljan Radic, Miquel Mariné Núñez, Beatriz Borque i César Rueda Bonet
El primer projecte que s’ha de destacar és el Palau Multifuncional, que es construirà a l'espai on actualment es troben el Palau 4 i el Palau de Congressos. Aquest palau serà dissenyat pels arquitectes Smiljan Radic, Miquel Mariné Núñez, Beatriz Borque i César Rueda Bonet, que han apostat per un disseny titulat Artefacto. Es tracta d'un edifici de dues plantes i més de 20.000 metres quadrats de superfície, amb una passarel·la enjardinada de més de 2.000 metres quadrats que connectarà els edificis que actualment ocupen el Palau de Congressos i el Palau de Comunicacions.
D’altra banda, el segon projecte és la remodelació del Palau de Congressos, que es construirà en el lloc on actualment es troba el Palau Alfons XIII. La proposta guanyadora, anomenada Umbracle, és obra de Forgas Architectes, Archambac i Álvaro Alejandro Fernández. Aquest projecte busca convertir l’espai en un gran conjunt de sales diàfanes, on la llum natural serà la protagonista. A més, mantindrà l'estructura original dissenyada per Josep Puig i Cadafalch, afegint-hi nous accessos des de la plaça de Carles Buïgas, un ampli pati jardí i un auditori amb capacitat per a més de 2.000 persones.
Umbracle. Forgas Architectes, Archambac i Álvaro Alejandro Fernández
Finalment, el tercer projecte s’encarregarà de la remodelació del Palau del Vestit, que es convertirà en la nova seu de la Fira Barcelona Innovation Hub. El disseny guanyador, titulat L’avantsala de la Fira, ha estat creat pel Bjarke Ingels Group i MIAS Arquitectura. Aquesta proposta proposa un edifici de tres plantes amb forma de Z, envoltat d’espais verds oberts al públic. La façana actual de la plaça Espanya es transformarà en un gran pòrtic d'entrada als jardins, oferint un nou espai que serà, al mateix temps, modern i respectuós amb l’entorn.
Aquestes tres intervencions suposen un pas ferm cap a la creació d’un recinte firal més funcional, flexible i modern, que integrarà millor Montjuïc amb la ciutat. L’alcalde Jaume Collboni va destacar la importància d’aquest projecte, que no només renovarà els edificis, sinó que també redefinirà l’espai públic de la muntanya de Montjuïc, amb noves connexions, més transport públic i un barri amb habitatges protegits. Un gran repte que, amb les primeres propostes guanyadores, ja comença a prendre forma, i que sens dubte marcarà un abans i un després per a Barcelona.
L’avantsala de la Fira. Bjarke Ingels Group i MIAS Arquitectura