Des del divendres 21 de març, es pot visitar al Castell Gala Dalí de Púbol l'exposició temporal El despertar del mite: Gala Dalí. Aquesta mostra reuneix els dissenys de moda més emblemàtics de les col·leccions anteriors i inclou peces inèdites de l'arxiu personal de Gala. Les peces exposades provenen de tres temporades prèvies: la Col·lecció primavera-estiu, Alta costura i tardor-hivern, creades en estreta col·laboració amb La Roca Village. A més de sis dissenys seleccionats, la mostra presenta 10 accessoris, quatre dels quals són inèdits. Entre aquests, destaca la diadema de Suzanne Rémy, creada als anys trenta sota la influència d'Elsa Schiaparelli, i un collaret dels anys setanta amb reminiscències de l'antiga Grècia, que es relaciona amb les creacions de l'artista Lisa Sotilis. La mostra també inclou cinc fotografies d'autors vinculats a Gala Dalí (Horst P. Horst, Robert Descharnes i Marc Lacroix), que subratllen la importància de la moda en la construcció de la seva imatge pública.
Abric de nit, alta costura tardor-hivern, Elsa Schiaparelli (1935). © Fundació Gala - Salvador Dalí
El comissariat de l'exposició ha estat a càrrec de Bea Crespo, amb la direcció artística de Montse Aguer. Per a Dalí, Gala va ser la seva musa, esposa, representant i col·laboradora. Al llarg de la seva vida, Gala va adoptar diversos rols i identitats relacionats amb l'artista, revelant-se com una dona creativa i decidida que sabia com volia ser percebuda, exercint un control constant sobre la seva representació en obres, fotografies i accions en què participava. Conscient de la imatge que volia projectar, Gala va trobar en les creacions d'Elsa Schiaparelli, Mimi di Niscemi o Maurice Renoma una via d'expressió i autodescobriment, que li va permetre afegir matisos a la llegenda que aspirava a ser. Així, va jugar un paper actiu en la configuració de la seva imatge mediàtica i, en certa manera, va instigar el seu propi mite.
Gala posant per a Vogue, Horst P, Horst (1943). © Condé Nast
Aquest cicle expositiu ha estat possible gràcies a l'estudi i catalogació dels fons conservats per la Fundació Gala-Salvador Dalí, en especial de la col·lecció d'indumentària de Gala i Salvador Dalí. Aquesta col·lecció inclou dissenys d'alta costura de creadors destacats del segle XX, així com peces prêt-à-porter i una àmplia varietat de complements de moda de diverses procedències. A més de posar de manifest la importància de la moda en la posada en escena mediàtica de Gala i Salvador Dalí, aquesta recerca permet entendre l'esperit de l'època i establir diàlegs creatius amb personalitats, fotògrafs i dissenyadors que van jugar un paper important en el món de la moda.
Llaç amb vel, Herman Patrick Tappé (1940). © Fundació Gala - Salvador Dalí
En aquesta exposició, que es podrà visitar fins al gener del 2026, també es recorda la figura de Mimi di Niscemi, dissenyadora de bijuteria d'origen italià, que va fundar la seva pròpia firma el 1960 a Nova York. Les seves joies maximalistes i atrevides van aparèixer a les portades de Vogue i Harper's Bazaar durant els anys seixanta i setanta, i van ser apreciades per icones d'estil com Jackie Kennedy i la Duquesa de Windsor. Gala va adquirir una de les seves peces per al rodatge del film Autoportrait mou de Salvador Dalí (1966) de Jean-Christophe Averty.
Segons fonts de la Fundació Dalí, aquesta mostra d'indumentària també ha donat lloc a la creació d'una línia exclusiva de productes inspirats en Gala i el seu vestuari, desenvolupada en col·laboració amb artesans locals com la ceramista Caterina Roma i Supertocadas.
Collar, Mimi di Niscemi (1960). © Fundació Gala - Salvador Dalí