Sota el títol Revelació, l'Alfolí de la Sal de l'Escala presenta una exposició de Teresa Gancedo, proposada per la Fundació Vila Casas dins del programa Punts de Fuga. La mostra, comissariada per Natàlia Chocarro, ofereix una visió profunda de l'evolució de l’artista i la seva dilatada trajectòria, subratllant la seva estreta relació amb el misticisme i l'espiritualitat. Des de les seves primeres exposicions a la dècada dels 70 fins a l'actualitat, Gancedo ha mantingut una trajectòria ininterrompuda de creació, consolidant-se com una de les mestres de la pintura contemporània.
L'obra de Teresa Gancedo (Sil, 1937) es distingeix per un llenguatge visual que transita entre el realisme i la dimensió més profunda de l'existència. La seva obra presenta una aproximació poètica, on la matèria i el buit coexisteixen en un delicat equilibri. Aquest contrast entre el tangible i l'intangible, la lleugeresa i la densitat, s'explora amb profunditat a través de les obres exposades, on també hi són presents símbols i signes que l'artista utilitza per iniciar una reflexió profunda sobre la naturalesa de la realitat. D'aquesta manera, el treball de Gancedo no només indaga en la superfície dels objectes, sinó que cerca el significat ocult darrere d'ells. Aquest univers simbòlic esdevé el fil conductor de l'exposició, que, oberta al públic fins al 2 de maig, reflecteix la recerca constant de transcendència de l'artista a través de la pintura.
El árbol de Adan, Teresa Gancedo (2020). Cortesia Galeria RocioSantaCruz
Gancedo va debutar el 1972 amb la seva primera exposició a la sala Provincial de León, presentada pel poeta Antonio Gamoneda. Des d'aleshores, la seva obra ha estat presentada en nombroses exposicions nacionals i internacionals. Un dels moments més rellevants de la seva trajectòria va ser el 1980, quan va ser seleccionada per formar part de l'exposició New Images from Spain al Guggenheim Museum de Nova York, que va itinerar per Texas, Colorado i Nou Mèxic. Dos anys més tard, va començar a impartir classes com a professora a la Facultat de Belles Arts de Barcelona. El 2018, el MUSAC li va dedicar una retrospectiva important, comissariada per Manuel Oliveira. Actualment, la seva obra forma part de col·leccions destacades com les del Guggenheim de Nova York, l'Artium, el MACBA, el MNCARS i altres museus internacionals.
El jardín, Teresa Gancedo (2024). Cortesia Galeria RocioSantaCruz