L’escultor canari Martín Chirino, mestre de la forja i del metall, és el protagonista d’una de les exposicions més ambicioses que el Centre Atlàntic d’Art Modern (CAAM) de Gran Canària li dedica com a homenatge. Aquesta mostra no només revisa la seva trajectòria, sinó que també reivindica el seu llegat artístic, posant en valor la seva influència en l’escultura contemporània.
Nascut a Las Palmas de Gran Canària el 1925, Chirino va convertir el ferro en moviment, dotant les seves escultures d’una sorprenent lleugeresa, com si fossin impulsades pel vent o les onades. El seu estil, inconfusible i profundament arrelat a la cultura canària, ha transcendit fronteres, consolidant-se com un referent essencial en la història de l’escultura contemporània.
© EFE/Ángel Medina G
L’exposició, titulada Crónica del siglo, reuneix 74 peces provinents de col·leccions privades i institucions de prestigi, com el Museu Nacional Centre d’Art Reina Sofia i el Museu d’Art Abstracte de Conca. Comissariada per Fernando Castro Flórez i Jesús María Castaño, la mostra es pot visitar fins al 31 d’agost i suposa un recorregut per més de mig segle de producció artística de Chirino. L’itinerari s’articula en diferents sèries que exploren la seva evolució creativa, incloent-hi escultures de gran format, dibuixos, esbossos, collages i documents del seu arxiu personal. A més, com a part d’aquest homenatge, també es presenten dues obres audiovisuals creades pels cineastes Dácil Manrique de Lara i Miguel G. Morales, oferint així una mirada contemporània sobre la seva figura i el seu llegat.
© EFE/Ángel Medina G
Sovint anomenat l’escultor del vent, algunes de les seves peces més emblemàtiques, com les seves espirals, han esdevingut icones en espais públics, com la que corona el Parlament de Canàries o El Pensador, situat al cèntric carrer Major de Triana. Tal com assenyala Castro Flórez, “les seves escultures trenquen dicotomies, evocant simultàniament l'aeri i l'aquàtic, la solitud i l’anhel de comunitat, la identitat canària i el cosmopolitisme més lúcid”.
Més enllà de donar a conèixer el seu univers artístic, la mostra també vol recuperar la seva memòria i el seu vincle amb el CAAM, centre del qual va ser cofundador i primer director. Antonio Morales, president del Cabildo de Gran Canària, ha destacat la importància d’aquest reconeixement, afirmant que es tracta d’una oportunitat per mantenir viva la seva obra i els seus valors: valentia, compromís i passió per l’art.
© Mass Cultura