El projecte guanyador del Terrassa Comissariat 2019, 2 + dos = 5, és una proposta innovadora basada en una metodologia de treball: l’art en comunió.
El cicle consta de 4 exposicions i està comissariat per les doctores en història de l’art i comissaries, Pilar Cabañas i Ma Jesús Ferro; i el fotògraf, comissari i director de l’Estudi Tigomigo, Paulo Cacais.
Com explica Ma Jesús Ferro, en aquesta metodologia “cadascun abandona els seus talents a les mans de l'altre; compromet la seva personalitat per l'experiència conjunta, i salta al buit perdent la seguretat del que té per alguna cosa que desconeix, en el desig de crear una obra capaç de superar les seves limitacions, el seu propi món”.
Quan els preguntem què diferencia la comunió de la simple col·laboració, Paulo Cacais, respon sense dubtar: “La comunió és més que col·laboració, perquè ens afecta profundament a cadascun dels implicats: les nostres capacitats tècniques i professionals, la nostra voluntat… tot es posa al servei de l'art. Requereix humilitat, generositat, però també absència de temor”.
“Un dels reptes d’aquesta forma de treballar és que ens plantegem la comunió artística també amb el públic i amb l’espai” comenta Paulo Cacais. “Així es va decidir que calia implicar el teixit artístic de la ciutat”.
Per això cada exposició compta amb la participació d’un artista de la ciutat a qui s’ha convidat a intervenir, participar i dialogar amb les obres de l’exposició. Gabriel Verderi va ser el primer a estrenar aquestes interferències, seguit d'Irene Pérez. Ara li ha arribat el torn a Radio Zurich. L'últim serà en David Contreras.
Divendres 31 de maig a les 19.30 h l’Espai 2 es convertirà en una petita sala de teatre per acollir la performance de Radio Zurich en el marc del Projecte 2+2=5.
L’artista egarenc reinterpretarà l’exposició Sempre Ulisses acompanyat de la guitarra de L’Aida String.
Diuen que una obra d’art no està finalitzada fins que el públic no la fa seva. En el cas del projecte 2+2=5, guanyador del Terrassa Comissariat 2019, les exposicions no només necessiten l’espectador, sinó també dels artistes que han estat convidats a “interferir-les”.
Quan només falta una setmana per a la fi de l’exposició Sempre Ulisses, Radio Zúrich serà l’encarregat de reinterpretar-la. Ell és el tercer artista de la ciutat que participa d’aquest projecte basat en l’art en comunió.
Una de les característiques de les interferències és la llibertat total per a modificar l’exposició i el fet que els mateixos artistes desconeguin quin serà el resultat. “Serà una performance amb ressonàncies a Pessoa”, això és l’únic que podem avançar.
Radio Zúrich és un destacat membre de la comunitat artística terrassenca. Les seves obres es caracteritzen per una gran càrrega social, amb grans dosis de crítica mordaç al capitalisme, al poder i una denúncia de les injustícies.
És un artista polifacètic i multidisciplinari conegut per la seva obra pictòrica, els llibres d’artista i les performances, entre d’altres. Per aquesta ocasió, ha comptat amb la col·laboració de la música Aida String i de l’ebanista Luis Pérez Barroso.
A la imatge, projecte guanyador del Terrassa Comissariat 2019.