La Fundació Vila Casas ha atorgat el Premi ARCO Antoni Vila Casas a Lúa Coderch (Iquitos, 1982) en el marc de la fira d'art contemporani ARCO, celebrada la darrera setmana a Madrid. Aquesta edició ha estat la primera en què la institució catalana ha participat activament, amb una proposta que inclou l’adquisició d’obra i una futura exposició de l'artista al Museu Can Framis.
Les obres guardonades amb aquest premi són Nunca sabes cuáles son las buenas noticias i Exhausta y exuberante, dues peces que formaven part de l’exposició Escena, presentada per Lúa Coderch a la galeria Àngels Barcelona. A través d’aquestes creacions, l'artista proposa una reflexió profunda sobre el sentit de la vida i la nostra relació amb tot allò que ens envolta. Totes dues obres comparteixen una característica comuna: l’ús del tèxtil com a mitjà per vehicular un missatge que és personal i que està carregat de significats.
En el cas de Nunca sabes cuáles son las buenas noticias, Coderch aborda la dificultat d'interpretar les bones notícies de manera immediata. L’artista sembla suggerir que, sovint, la perspectiva necessària per comprendre el veritable impacte d’allò que considerem positiu requereix temps i una distància emocional que ens permeti assimilar-ho en profunditat. D'altra banda, Exhausta y exuberante ens parla de l’energia contradictòria que defineix l'existència, atrapada entre els extrems de l’exhaustió i l’exuberància. Aquesta obra subratlla les tensions interiors que es manifesten en el nostre dia a dia, on la vida passa a través d'una dialèctica constant entre el desgast i l’eufòria.
Nunca sabes cuales son las buenas noticias, Lúa Coderch (2024). Pol Masip / Àngels Barcelona
Ambdues obres s'articulen a través d'una tècnica "lenta i acumulativa del tèxtil", un procediment que Coderch utilitza per potenciar l’aspecte meditatiu de la seva obra. Coderch transforma el tèxtil en un mitjà que parla d'introspecció, de temps i d'emocions. Les lletres que donen títol a les obres apareixen escrites sobre fil de ras rosa, creant un nus simbòlic que es relaciona amb el mateix temps que necessita l’artista per donar forma a les seves idees. Amb aquest premi, la Fundació Vila Casas no només reconeix el treball de Coderch, sinó que també posa en relleu una de les veus més interessants de l'art contemporani.