1280X150_CAT

Exposicions

Érguete: la força de les mares

Un homenatge a les dones que van liderar la lluita contra el narcotràfic a Galícia.

Manifestació a Cambados convocada per Desperta (1993). © Rafa Hijo, Faro de Vigo
Érguete: la força de les mares
bonart vigo - 05/03/25

El MARCO de Vigo acull l’exposició Érguete la huella de las madres, una mostra que fa homenatge a les dones gallegues que, als anys vuitanta i noranta, van transformar el dolor en lluita per combatre el narcotràfic que assolava la seva comunitat. Quan l’heroïna va entrar a Espanya a través de les costes gallegues, moltes famílies van veure com els seus fills i filles esdevenien víctimes d’una addicció que destruïa vides i famílies senceres. Les mares d’Érguete van decidir que no podien quedar-se de braços plegats i van convertir la seva maternitat en una eina de transformació social.

L’exposició repassa la trajectòria d’aquesta associació, creada l’any 1985, quan un grup de mares es van unir per denunciar la passivitat institucional i la impunitat amb què operaven els narcotraficants a Galícia. Amb pancartes, protestes i accions directes, van aconseguir no només fer visible la problemàtica, sinó també pressionar les autoritats per canviar lleis i impulsar accions contra el narcotràfic. L’exposició presenta imatges d’arxiu de les manifestacions i performances que aquestes dones van dur a terme per fer sentir la seva veu, des de protestes davant les cases dels grans narcotraficants fins a marxes multitudinàries que van sacsejar la consciència col·lectiva.

 

Érguete: la força de les mares

 

Aquesta lluita no va estar exempta de dificultats. Les mares d’Érguete van ser estigmatitzades i ridiculitzades, taxades de "boges" o "terroristes" per aquells que no volien veure la realitat. Tot i això, van persistir, demostrant que el seu moviment era una resposta necessària davant la crisi humanitària que suposava l’addicció massiva a la droga. L’exposició recull testimoniatges i material documental que evidencien com aquesta lluita va canviar la percepció social sobre la drogodependència i va aconseguir reformes legislatives clau en matèria de justícia i seguretat.

Més enllà del seu impacte polític, Érguete la huella de las madres també posa el focus en l’impacte emocional i personal que aquesta lluita va tenir en les seves protagonistes. La mostra inclou entrevistes i fotografies que retraten la seva valentia, la seva sororitat i la seva determinació per defensar els seus fills i filles en una societat que sovint les culpabilitzava. A través d’una selecció d’obres d’artistes contemporanis com Eugènia Balcells, Cecilia Barriga, Javier Codesal, Jana Leo i Bea Rey, entre d'altres, es reflexiona sobre l’estigma de la drogodependència i el paper de les dones en la construcció de moviments socials. La mostra també connecta amb altres moviments de mares activistes, com les Madres de Plaza de Mayo a l’Argentina o les Mujeres de Chile (MUDECHI). Totes elles comparteixen una mateixa idea, el dolor personal es converteix en una eina política capaç de transformar estructures de poder i reclamar justícia.

 

[file8a664]

LH_BONART_180X180La-Galeria-201602-recurs

Et poden
Interessar
...

GC_Banner_TotArreu_Bonart_817x88