BIENNAL_bonart_817x68

Exposicions

Javier Inés i la Barcelona dels 80

La Barcelona underground a la galeria RocioSantaCruz.

Teles lengua I y II, Javier Inés (1981)
Javier Inés i la Barcelona dels 80
bonart barcelona - 12/02/25

La galeria RocioSantaCruz presenta ‘Barcelona Universal KGB’, una exposició que recupera la mirada singular del fotògraf Javier Inés (Saragossa, 1956 – Barcelona, 1991), qui va documentar amb la seva càmera la transformació de Barcelona durant els anys 80, una dècada clau que va culminar amb la celebració dels Jocs Olímpics de 1992. Aquesta mostra, oberta al públic fins al 29 de març, constitueix un arxiu visual de gran valor històric i artístic, que revela la dualitat entre l'impuls modernitzador i institucional.

Javier Inés es va traslladar a Barcelona el 1985, atret per la seva vida nocturna i cultural. A banda de la seva tasca com a fotògraf, va treballar en locals emblemàtics com el KGB i el Distrito Distinto, fet que li va permetre accedir a l'escena underground i capturar-la. La seva obra reflecteix la transformació de la ciutat des d'una doble perspectiva, per una banda, la institucionalització de la modernitat, representada per arquitectes, dissenyadors i altres creadors que anticipaven la Barcelona del futur per l'altra, la resistència cultural que es feia en els cercles alternatius i nocturns. 

 

Javier Inés i la Barcelona dels 80 Vicente Córdoba con muñecos, Javier Inés (1986)

 

En les seves imatges conviuen figures del disseny postmodern amb artistes bohemis, tribus urbanes i personatges anònims que van donar vida a la ciutat en una etapa de canvi accelerat. Un dels aspectes més interessants de l'obra de Javier Inés és la seva capacitat per capturar l'ambient dels espais on es gestava una part fonamental de la cultura alternativa. Bars, clubs nocturns i galeries d'art improvisades servien com a epicentre d'una Barcelona rebel, que es resistia a ser dominada per la modernitat. Les seves fotografies mostren amb un estil precís i emotiu la vida quotidiana d'aquests personatges, sovint retratats amb amabilitat, humor i un joc de llums que confereix a cada imatge un to teatral i intimista alhora. Aquesta mirada atrau a l'espectador, oferint-li una perspectiva inèdita de la ciutat, diferent de la que es va consolidar en el discurs oficial de la Barcelona preolímpica.

 

Javier Inés i la Barcelona dels 80 Bodegón muñecas, Javier Inés (1983)

 

Javier Inés va exposar la seva obra en dos espais icònics de la nit barcelonina: el KGB el 1986 i El Universal el 1988. Malgrat la seva mort el 1991, el seu treball va ser reconegut i recordat per figures com la fotògrafa Colita, qui va destacar el seu talent i va ajudar a preservar el seu llegat. Gràcies a Juanjo Rotger, la seva parella, aquest valuós arxiu fotogràfic s'ha conservat intacte fins avui en dia. Ara, més de tres dècades després, la galeria RocioSantaCruz acull per primera vegada una selecció de les seves fotografies vintage, fent accessibles al públic imatges que no només documenten un temps i un lloc, sinó que també expliquen una història de resistència cultural i de creativitat. L'exposició permet redescobrir la seva obra i entendre millor el context històric en el qual va ser produïda. Un homenatge a Javier Inés i una finestra a una Barcelona que es debat entre el passat i el futur, entre l'eufòria modernitzadora i la resistència underground.

LH_BONART_180X180La-Galeria-201602-recurs

Et poden
Interessar
...

GC_Banner_TotArreu_Bonart_817x88