L'acte celebrat ahir, 23 de gener, al Cercle d'Economia, sota el títol "Reptes i prioritats del Departament de Cultura: conversa amb la consellera Sònia Hernández", va servir per exposar les principals línies estratègiques de la conselleria en matèria cultural. L'esdeveniment, organitzat pel Cercle de Cultura, l'Associació d'Empreses de Teatre de Catalunya (ADETCA), l'Associació de Professionals de la Gestió Cultural de Catalunya (APGCC), l'Associació de Museòlegs de Catalunya (AMC) i la Federació de Productores Audiovisuals (PROA), va posar de manifest els objectius clau d'aquesta legislatura.
Durant la trobada, es va anunciar l'imminent avantprojecte de la Llei de Drets Culturals, que serà la norma de referència del sistema cultural català, així com l'elaboració d'un Pacte Nacional per la Cultura, que busca un gran acord transversal per garantir-ne l'aplicació efectiva.
Pel que fa a les estrategies més concretes, destaca l'impuls a les arts i la cultura en l'educació, amb la creació d'una xarxa d'equipaments culturals de proximitat a través del Pla d'Equipaments i Serveis Culturals de Catalunya (PESCAT) 2025-2035. Un altre àmbit prioritzat va ser el suport a la creació artística, amb l'implementació d'un Pla Estratègic per a la Creació Artística, que inclou l'augment de beques i la promoció de circuits i gires arreu del territori. A més, es posarà en marxa l'Estatut de l'Artista, amb la finalitat de millorar les condicions laborals dels creadors. En aquest sentit, una part de la futura Llei de Drets Culturals es dedicarà a establir condicions laborals més justes per als treballadors del sector, amb mesures de transparència en els concursos i la responsabilitat social corporativa. La valorització del patrimoni com a element d'identificació col·lectiva és també una prioritat, amb el continu desplegament del Pla Estratègic del Patrimoni Cultural Català 2030. Així mateix, s'impulsen iniciatives com l'ampliació del MNAC i la segona fase del projecte 'Els ulls de la història', que oferirà una nova mirada del patrimoni adaptada als interessos socials. En l'àmbit audiovisual i digital, es reforçaran iniciatives com Catalunya Media City i l'ampliació del Parc de l'Audiovisual, amb ajudes per a la producció de continguts en català i el Pla de Desenvolupament de Públics Audiovisuals en Català, que inclourà accions com l'alfabetització audiovisual a les escoles i incentius per a la programació en català.
Durant la seva intervenció, Sònia Hernández va reafirmar el compromís d'assolir el 2% del pressupost de la Generalitat destinat a cultura, amb la voluntat d'esborrar desigualtats a través de la pràctica cultural i artística. Tot i els bons indicadors del sector cultural en termes d'espectadors i rendiment econòmic, la consellera va remarcar que encara persisteixen barreres d'accés i participació que cal superar.
En resposta a les preguntes de les associacions participants a la trobada, Hernández va assenyalar que la professionalització del sector patrimonial és una de les fites del departament, treballant amb universitats i centres de formació per garantir una capacitació adequada. Pel que fa al finançament, Sònia Hernández va subratllar la necessitat de reforçar el patrocini i el mecenatge a través de la nova llei, ja que, en comparació amb altres països del nostre entorn, Catalunya es troba en una posició feble pel que fa a aquests instruments i als incentius fiscals. Va confirmar que aquesta qüestió és una de les prioritats del departament d'Economia i Finances, que ja està treballant en l'elaboració de la llei de mecenatge amb el compromís del govern. Al mateix temps, el departament de Cultura col·labora amb la Fundació Catalunya Cultura, que ha redactat un text específic per al mecenatge cultural, mentre es preparen campanyes de comunicació i es programen actes amb les empreses del sector per fomentar aquesta pràctica.
Hernández també va subratllar la necessitat d'actualitzar la legislació cultural, destacant que les lleis són "garantia de drets i fan possible el bon funcionament del sistema". En aquest sentit, durant aquesta legislatura es posaran al dia diversos textos normatius, amb l'impuls de noves lleis com la de Patrimoni Cultural Material i Immaterial i les Lleis de Museus i d'Arxius, actualment en fase d'estudi. També es preveu el retorn de la Llei de la Filmoteca al Parlament de Catalunya per a la seva tramitació.
Finalment, la internacionalització de la cultura catalana es va destacar com un eix estratègic, amb la recent aprovació del Pla Estratègic de l'Institut Ramon Llull, que aposta per l'obertura cap al sud global i els països iberoamericans i africans, reforçant el posicionament de la cultura catalana en l'escena global i creant noves oportunitats de projecció cap a l’exterior.