El 2025, Foto Colectania convida a descobrir dues cares de la fotografia: d’una banda, la mirada que capta el passat d’un país en plena transició després de la postguerra; de l’altra, la inquietud d’un present modelat per les tecnologies digitals en un món hiperconnectat.
La mirada crítica i humana de Ramón Masats
La gran aposta d’aquesta temporada és, sens dubte, la retrospectiva dedicada a Ramón Masats (1931, Barcelona – 2024, Madrid), un dels noms més destacats de la fotografia espanyola. Aquesta exposició, titulada ‘Ramón Masats, el fotògraf silenciós’, proposa un recorregut per l’obra d’un autor que va retratar els gestos quotidians en un relats visuals plens d’ironia i sentit crític. Masats, reconegut com un dels fotògrafs més influents dels anys seixanta, va utilitzar la seva càmera per desmuntar tòpics i explorar la realitat d’una Espanya marcada per la dictadura i la postguerra.
Amb 140 imatges, moltes d’elles mai vistes, aquesta mostra ofereix una visió profunda del seu treball. Les fotografies han estat seleccionades i revisades per l’autor en diferents moments de la seva vida, incloent-hi poc abans de la seva mort el 2024, cosa que converteix l’exposició en un testimoni fidel de la seva trajectòria. Aquesta acurada selecció ha estat possible gràcies al suport de Sonia Masats, filla del fotògraf, que ha facilitat l’accés als negatius i a les còpies originals conservades al seu arxiu personal.
El recorregut comença amb les seves primeres imatges, fetes entre 1953 i 1965, un període en què Masats encara explorava el camí a seguir entre la fotografia abstracta i el reportatge documental, fins a decantar-se finalment per aquest darrer. En aquesta etapa, es poden veure les còpies originals d’època d’algunes de les seves primeres sèries, com els 15 vintages de Les Rambles, que reflecteixen la vitalitat i el caràcter de la Barcelona d’aquells anys. Aquestes imatges, poc conegudes pel gran públic, mostren un fotògraf en procés de definir el seu estil, buscant un llenguatge propi que acabaria marcant tota una generació.
Carmen Amaya, Madrid, 1961. © Ramón Masats / VEGAP
Entre les peces més destacades també s’hi troben els materials de Neutral Corner i Sanfermines, el seu primer fotollibre. A més, s’hi inclouen retrats per a revistes com Gaceta Ilustrada, així com imatges preses en localitats com Arcos de la Frontera, on Masats va captar l’essència del paisatge i la vida quotidiana de la gent.
Més enllà del valor documental, l’obra de Masats s’erigeix en una crònica viva d’una Espanya en plena dictadura. Les seves fotografies, lluny de caure en estereotips, mostren una sensibilitat cap a la vida de les persones corrents. Amb la seva mirada precisa i empàtica, Masats va aconseguir captar respectuosament la força humana i el context social. L’exposició estarà oberta al públic del 16 de gener al 25 de maig i representa una oportunitat per reconnectar amb l’obra d’un autor que, tot i documentar una època concreta, manté un llegat que continua interpel·lant-nos.
L’art de navegar: la fotografia en l’era digital
Després de Masats, la programació de Foto Colectania es projecta cap al futur amb l’exposició 'L’art de navegar. Com perdre’s en un món d’imatges', que obrirà al públic de l'11 de juny al novembre de 2025. Aquesta mostra explora com la fotografia ha evolucionat en l’era digital, convertint-se en una eina capaç de redefinir la nostra percepció del món.
Comissariada per Jon Uriarte, l’exposició reuneix obres d’artistes internacionals com Sara Bezovšek, James Bridle, Alan Butler, Joséfa Ntjam, Giath Taha, Kyriaki Goni o Roc Herms, que reflexionen sobre l’impacte de les tecnologies en la nostra vida quotidiana. A través d’imatges que abracen escenaris tan diversos com videojocs, mapes en línia o l’exploració espacial, la mostra posa de manifest com les imatges han passat de ser simples representacions a convertir-se en interfícies interactives que guien, confonen i transformen la nostra experiència del món.
© Roc Herms