Els shmoos són els personatges ficticis d'un còmic d'Al Capp creat el 1948. Criatures de caràcter amigable, la seva alegria més gran consisteix a deixar-se menjar pels humans, fet que eliminaria la necessitat de treballar i la cerca incessant d'aliments. La seva existència, que hauria de ser una utopia per a l'ésser humà, es converteix, al mateix temps, en el pitjor malson del sistema capitalista.
Vic té una gran tradició d indústria càrnia, encara que en els últims anys alguns d'aquests centres de treball s'han transformat en centres culturals i comunitaris. ‘3 mesos, 3 setmanes, 3 dies’, de Francesc Ruiz, té com a centre l'ACVIC. Però, com en els seus còmics expandits, aquesta exposició ocupa llocs insospitats vinculats amb aquest sector, com les adoberies, recentment restaurades, o el Museu de l'Art de la Pell.
Al nucli de l'exposició, a l'ACVIC, un mural representa els shmoos en paisatges de Vic relacionats amb aquesta indústria. A la sala lateral, un calendari dona nom a aquesta exposició: tres mesos, tres setmanes i tres dies és el període de gestació d'una truja. S'il·lustra el calendari amb imatges sexualitzades dels shmoos inspirades en el Hentai. També apareixen imatges de llet, ous o mantega, aliments produïts pels shmoos i que fan referència, a més, a La política sexual de la carn, de Carol Adams, un clàssic de la literatura feminista antiespecista, que anomena aquests productes "proteïnes feminitzades".
Vista de l'exposició '3 mesos, 3 setmanes, 3 dies'. Foto: Roberto Ruiz. Cortesia de ACVIC Centre d’Arts Contemporànies
L'exposició continua a les adoberies. Allí, els antics calendaris amb imatges de dones nues, utilitzats pels treballadors, se substitueixen per altres calendaris, ara amb imatges de shmoos en procés de mudar de pell.
Ruiz finalitza aquesta mostra, que es podrà visitar fins al 21 de gener, al Museu de l'Art de la Pell mitjançant una guia gràfica, ofereix una visita alternativa a la col·lecció permanent d'objectes realitzats amb pell, amb la qual planteja qüestions incomodes sobre les violències exercides en aquests espais. ‘3 mesos, 3 setmanes, 3 dies’ evidencia, des de la suposada innocència d un personatge de còmic, les friccions existents entre el consum desmesurat de carn, encara massa vigent i associat a un sistema heteropatriarcal i especista, i les noves realitats que advoquen per la defensa del medi ambient i un consum més responsable.
Francesc Ruiz ho fa, com és comú en el seu treball, utilitzant el còmic com a eina, teixint histories fictícies que visibilitzen conflictes latents.
Vista de l'exposició '3 mesos, 3 setmanes, 3 dies'. Foto: Roberto Ruiz. Cortesia de ACVIC Centre d’Arts Contemporànies