Desconfieu de les exposicions que només tractin d'un tema. ‘L'art de les ics. Arts i escriptures dels vuitanta i noranta al fons Joaquim Pibernat’ en toca, com a mínim, quatre.
A saber: la figura del "banquer anarquista" Joaquim Pibernat (Barcelona, 1952-2022), un savi autodidacte recentment desaparegut que es guanyava la vida treballant a La Caixa, acumulador d'exquisides edicions de poesia, promotor de revistes i col·leccionista d'art contemporani "viscut". Per ell, la cultura era alquímia col·lectiva, així que va destinar el seu fons a la fundació Josep Palau i Fabre, de Caldes d'Estrac.
Tenim, també, les dues revistes que va ajudar a fundar, amb Vicenç Altaió i un aleshores jovenet Manel Guerrero. O sigui, Àrtics (1985-1990), revista plurilingüe que per ella mateixa era una obra d'art i de disseny, un objecte que podria definir una època. I Cave Canis (1995-1999), revista contenidor amb textos i obres d'art a mode boîte-en-valise. Tant l’una, amb un tiratge de set mil exemplars en quiosc, com l'altra, amb només cinc-cents exemplars i que es venia presencialment a un preu gairebé simbòlic, transformaven l'aparició de cada lliurament en una festa esdeveniment.
No sé com explicarem a les noves generacions el gènere "revista" i la seva importància en el món de l'art. Les revistes aplegaven comunitats d'interessos, servien per enllaçar gent separada en l'espai, per descobrir mons fora d'abast, per recrear i regenerar, per redreçar el batec de temps mandrosos i, és clar, com a dinamitzadores de creativitats transversals. Dedicar una estona a assaborir les tipografies d'àrtics, el seu disseny gràfic, els diàlegs superposats entre artistes internacionals de la segona avantguarda i les generacions emergents d'artistes que avui dia són patum és com viatjar en el temps.
Finalment, l'exposició ens desplega una època, la Barcelona dels vuitanta i noranta del segle passat, quan poesia, arts plàstiques, arts escèniques, música, lleure... eren un fenomen sorgit i sostingut per aventurers i traficants. Un univers truncat avui per la institucionalització de la cultura i el neoliberalisme.
Ara mateix, a Todocolección.com, s'hi ofereix una col·lecció sencera del Cave Canis, amb els seus originals de Tàpies i Perejaume, entre d'altres, per sols 950 euros. Aquest preu explica què ha canviat en l'entreacte.