El compromís de Barcelona amb la cultura com a motor de transformació i projecció internacional es va reafirmar el dilluns 23 de desembre durant la trobada anual 'Barcelona on the Global Map', organitzada per Barcelona Global, una associació privada, independent i sense ànim de lucre, que impulsa propostes estratègiques i projectes per posicionar la ciutat com un pol de talent i referent global. L’acte, que es va celebrar al Recinte Modernista de Sant Pau i que va reunir més de 300 socis, va posar de manifest el paper central de la cultura en el desenvolupament de la ciutat i va servir per destacar iniciatives de disciplines com el cinema, el teatre, les arts visuals, els museus, la música i la gastronomia.
A la jornada hi van assistir membres de l’International Council, una xarxa que agrupa barcelonins que viuen i treballen a l’estranger, així com personalitats com Ramon Agenjo, president de Barcelona Global, i Jaume Collboni, alcalde de Barcelona. També hi van participar figures destacades del sector cultural, com Marcel Barrena, director d’El 47; Ainhoa Grandes, presidenta de la Fundació Macba; Isabel Vidal, presidenta de l’Associació d’Empreses de Teatre de Catalunya; Jordi Herreruela, director del Festival Cruïlla, i Jordi Sellas, fundador de Layers of Reality. Tots ells van reflexionar sobre el paper de la cultura en el futur de la ciutat i van posar de manifest que la capital catalana travessa una etapa de creixement cultural sense precedents, amb projectes que miren cap al futur amb ambició. L’èxit de pel·lícules com El 47, la projecció de festivals internacionals, la creació del Museu Carmen Thyssen a l’antic cinema Comèdia, l’ampliació del MNAC i el MACBA, la possible reconversió de les Tres Xemeneies de Sant Adrià de Besòs en un hub audiovisual i el futur centre d’arts digitals de La Foneria de La Rambla són exemples que evidencien el dinamisme cultural i creatiu de Barcelona.
Trobada anual 'Barcelona on the Global Map', al Recinte Modernista de Sant Pau de Barcelona. © Barcelona Global
Els participants van coincidir a subratllar que la cultura és una eina fonamental per enfortir la personalitat de Barcelona i dinamitzar la seva economia. Segons les conclusions, Barcelona viu un moment cultural brillant, gràcies a un ecosistema que combina tradició i modernitat i gràcies a iniciatives que no només potencien la marca de la ciutat, sinó que també atreuen turisme, inversions i talent. L’alcalde Collboni, que va clausurar l’acte, ho va resumir amb claredat: “Fer de la cultura el nostre segell ens dona valor i identitat”. També va destacar que les administracions tenen un paper fonamental per facilitar i potenciar el talent latent de la ciutat. En aquest context, Barcelona projecta una energia renovada que, malgrat els reptes que afronta, apunta cap a un futur ple d’oportunitats.