L’artista contemporània gironina Rosa Brugat i Batlle (La Jonquera, 1956) va presentar el passat 17 de desembre la seva nova videocreació dins de l’exposició temporal titulada 'Noves Lògiques: Art i Arxiu' a l’Arxiu de la Real Chancillería de Valladolid. El videoart de Brugat combina imatges impactants amb una narrativa profunda que reflexiona alhora que explora temàtiques com el paisatge, la memòria, etc. Segons Brugat, “el vídeoart fa referència al pas de l'Estrella Polar al GPS i la meva font d'inspiració és un antic esbós pictòric sobre un litigi a la Vall de Doña Ana, a Fuentesaúco, del segle XVIII”, i explica que “en aquesta finca, cap al 1763, hi va haver un litigi per desacord en els repartiments de les terres, i es suposa que la baralla venia determinada per un molí hidràulic que servia per al regadiu, com també per moldre el gra”.
L’artista gironina proposa a l’espectador fer un viatge en el temps travessant la península Ibèrica de forma horitzontal, sortint des de Girona fins a la Vall de Doña Ana a Fuentesaúco (Zamora). El vídeoart, enregistrat al llarg del trajecte de Brugat, mostra les antigues vies romanes, camins històrics i vies de tren abandonades que han quedat com a testimonis muts del pas del temps. A través d’aquests escenaris, l’artista explora els conflictes, les lluites, les pèrdues i els assoliments que han deixat empremta en aquests indrets. Aquest viatge també esdevé un procés introspectiu en què Brugat connecta amb les energies que impregnen cada lloc i deixa que aquests espais ens expliquin les seves pròpies històries.
Carta topogràfica del Valle de Doña Ana (Zamora).
Un dels elements més innovadors de l’obra és l’ús de la intel·ligència artificial per donar veu a l’ànima narradora que és el toro Finito. Aquesta figura simbòlica, amb una presència poderosa i inquietant, es presenta com un animal ensangonat que carrega el pes de les contradiccions i els conflictes històrics del territori. A través de la seva veu generada amb IA, Brugat aconsegueix que l’animal transmeti una perspectiva que transcendeix la realitat física i convida a reflexionar sobre la memòria col·lectiva, la transformació del paisatge i la connexió amb les arrels.
Paral·lelament a aquest projecte, la mostra temporal, que es podrà visitar fins al 17 d'abril, ha comptat amb la participació d’altres artistes com Leopoldo Emperador, Isabel Fuentes, Concha Gay, Carmen Madreñarroja, Antonio Navarro i Gloria Reguero.
'De la Estrella Polar al GPS', Rosa Brugat