PB_Online_BONART_1280X150

Exposicions

Fundació Mascort: art i devoció popular

Un recorregut per la ceràmica catalana i els seus sants a la Casa Galibern.

Sant Pere, sant Jaume i sant Sebastià, Taller de Jeroni Gual (Finals s.XVII-Inicis s.XVIII). Col·lecció Ramon Mascort
Fundació Mascort: art i devoció popular

La Fundació Mascort presenta, des del passat 30 de novembre, una exposició centrada en un fragment de frontal d'altar de Tossa de Mar i en la commemoració del mil·lenari de Montserrat, titulada 'Plafons de sants a la rajola catalana: art i devoció popular'.

Comissariada pel doctor en Història, Josep A. Cerdà, la nova exposició aplega un conjunt de panells de ceràmica de devoció popular dels segles XVII al XIX, no només procedents de la Col·lecció Mascort, sinó també d'altres col·leccions particulars, fundacions i museus, com la Fundació La Fontana i el Museu Municipal Vicenç Ros de Martorell.

En aquesta mostra, la Casa Galibern ofereix un recorregut per la producció ceràmica dedicada a la devoció popular, amb panells de sants, frontals d'altar i altres conjunts excepcionals, molts d'ells únics o que han desaparegut del seu context original. El puntal de l'exposició és el fragment del frontal d'altar, datat de finals del s. XVII o inicis del s. XVIII, que possiblement procedia de l'antiga església de Sant Vicenç, a Tossa de Mar, i que presenta les imatges de sant Pere, sant Sebastià i sant Jaume, identificat com el popular "pelegrí de Tossa". L'obra, d'un indubtable valor artístic, s'atribueix al millor taller barceloní de ceràmica de l'època, el de Jeroni Gual, destacant per la qualitat del seu dibuix.

 

Fundació Mascort: art i devoció popular Mare de Déu del Roser, santa Eulàlia i santa Madrona (1650). Col·lecció Ramon Mascort

 

Per la seva part, Josep A. Cerdà també ha volgut homenatjar el paper històric, artístic i espiritual del monestir de Montserrat com a centre de devoció amb una sala dedicada al seu mil·lenari, que es commemora el 2025. Es pot contemplar el panell ceràmic amb la representació de la moreneta més antic que es coneix; i també una petita mostra de les diferents representacions iconogràfiques dels molts i diversos exemples que es conserven. La resta de l'exposició està dedicada a la iconografia dels sants, que ocupen bona part de les sales, on s'ha volgut fer especial èmfasi en els sants patrons de viles i ciutats, sants protectors contra la pesta i sants patrons de les confraries d'oficis.

Aquesta mostra, que és de caràcter gratuït i es pot veure a la Casa Galibern, seu de la Fundació Mascort, es podrà visitar fins al 4 de maig del 2025.

 

Fundació Mascort: art i devoció popular Mare de Déu del Carme, Llorens Passoles (mitjans s.XVII). Col·lecció Ramon Mascort

BANNER_Bonart_ROSER-BRU-180x180thumbnail_Centre Pere Planas nou 2021

Et poden
Interessar
...

GC_Banner_TotArreu_Bonart_817x88