En el marc del centenari del Surrealisme, el Teatre Fernando de Rojas del Círculo de Bellas Artes mostra per primera vegada a Espanya els telons originals dissenyats per Salvador Dalí per al ballet Bacchanale.
L'any 1939, Dalí va escriure el llibret, va dissenyar els decorats i va confeccionar el vestuari d'aquest ballet, pensat per ser una trilogia que incloïa els ballets Laberinto i Sacrificio. Va ser estrenat a la Metropolitan Opera House de Nova York sota la direcció del Ballet Russe de Montecarlo i si bé Dalí no va poder assistir a l'estrena, ja que es trobava a França a causa de l'esclat de la Segona Guerra Mundial, la recepció de Bacchanale va ser aclaparadora. L'obra va mantenir-se en el repertori fins a 1941, va ser reestrenada el 1945 i es va representar per última vegada a Mònaco el 1967. Els telons de Bacchanale van ser donats a la Universitat Butler després del tancament del Ballet Russe de Montecarlo el 1968, i es van conservar fins a ser adquirits pel galerista Jorge Alcolea.
Teatre Fernando de Rojas del Círculo de Bellas Artes.
Els telons que Dalí va dissenyar per a aquesta obra són una composició de formes, textures i colors que reflecteixen la seva visió surrealista i paranoico-crítica, amb referències a la psicoanàlisi de Freud. Es tracta d’un teló principal i quatre grans llenços on es barregen la vida, la mort, la sensualitat i els elements fantasmagòrics, tot dins d'una representació que Dalí va concebre com un caos romàntic. El Mont de Venus, símbol central de l'escenografia, fa referència al mite de Leda i al pecat femení. Les influències renaixentistes i de la pintura flamenca del segle XV es barregen amb la imatge onírica pròpia de l’artista, que va comptar amb la col·laboració del príncep Alexandre Schervachidze en la decoració, Léonide Massine en la coreografia i figures destacades com Coco Chanel i Barbara Karinska, encarregades de dissenyar i confeccionar part del vestuari.
Ara, la seva arribada al Teatre Fernando de Rojas, on es podrà veure fins al 6 de gener, suposa una oportunitat per descobrir l'escenografia que Dalí va imaginar per a aquesta obra. Per contextualitzar-la, la Galeria Jorge Alcolea, el Círculo de Bellas Artes i IQOS han organitzat una proposta escènica que reinterpretarà algunes de les parts més emblemàtiques del ballet. La direcció de Jaime Vallaure i la coreografia de Tania Arias oferiran una nova visió del Bacchanale, combinant la dansa contemporània amb el surrealisme de Dalí.
Representació de la Bacchanale al Teatre Fernando de Rojas del Círculo de Bellas Artes.