Anna Pascó Boltà (Barcelona, 1990) ha guanyat la segona edició de la Biennal d’Arts Visuals Ricard Camí amb una visió compromesa amb els reptes mediambientals, utilitzant l’art com a eina de reflexió i transformació. Artista de trajectòria internacional, és llicenciada en Belles Arts per la Universitat de Barcelona i l’Akademie der Bildenden Künste München, i ha participat en exposicions i residències arreu del món. La seva obra, que combina investigació científica i creació artística, ha estat reconeguda amb nombrosos premis i beques, consolidant-la com una figura destacada de l’art contemporani amb un profund compromís amb les qüestions mediambientals.
A través d’una instal·lació artística, el projecte ‘Tota pedra és una muntanya en potència’ connecta el públic amb els ecosistemes profunds dels oceans, posant de manifest la seva fragilitat i els perills derivats de la mineria marina, les activitats humanes i el canvi climàtic. Inspirant-se en el pensament de Roger Caillois i el concepte de mimesi, Pascó explora com els organismes –humans inclosos– es dissolen en el món a través del llenguatge, el moviment i la forma. Aquesta idea es materialitza en una crida a reconèixer la interdependència entre els éssers vius, les tecnologies i el medi natural. L’obra aborda de manera interdisciplinària també l’arqueologia dels mitjans tecnològics, evidenciant que aquests sorgeixen de recursos naturals que també deixen una empremta en el nostre planeta.
‘Tota pedra és una muntanya en potència’, Anna Pascó Boltà
El jurat d’aquesta edició, format per Montse Badia (crítica d’art i editora d’A*DESK), Natàlia Chocarro (crítica d’art i assessora d’art de la Fundació Vila Casas), Antonio Ortega (artista i docent), Stella Rahola (artista i guanyadora de la darrera edició de la Biennal), Ricard Planas (editor de bonart i director de la Fundació Lluís Coromina) i Belén Latorre (directora de la Fundació Antigues Caixes Catalanes), ha destacat per unanimitat la solidesa conceptual del projecte. Han valorat especialment com fusiona art, biologia, geologia i tecnologia per explorar les connexions entre els ecosistemes marins i les activitats humanes. La instal·lació artística utilitza elements visuals, sonors i materials interactius per sensibilitzar el públic sobre els efectes irreversibles de les nostres activitats, mentre promou una visió renovada sobre la sostenibilitat i la cura de la biodiversitat.
El certamen ha atorgat a Anna Pascó Boltà un premi de 3.000 euros, a més de 2.000 euros destinats a la producció del projecte, que s’exposarà a l’Espai Isern Dalmau de la Fundació Lluís Coromina el setembre de 2025. A més, tres projectes finalistes han rebut 300 euros cadascun i també seran inclosos en l’exposició: 'Patrona IV' de Lali Martín, 'Ecoansietat' de Miquel Garcia i 'Things happen all the time' d’Abril Witty.
Coorganitzada per la Fundació Antigues Caixes Catalanes, la Fundació Lluís Coromina i bonart cultural, i amb el segell de bones pràctiques de la PAAC, la Biennal d’Arts Visuals Ricard Camí reafirma per segon any el seu compromís amb la promoció de projectes que combinen l’art i els valors socials. Amb un total de 31 propostes presentades, aquesta iniciativa busca estimular la creació en qualsevol disciplina de les arts visuals –pintura, escultura, fotografia, dibuix/gravat, vídeoart, instal·lació i so– i fomenta la presentació de projectes que abordin temàtiques com la sostenibilitat, l’afectació del canvi climàtic, la producció i el consum responsable i l’energia assequible i no contaminant.
Anna Pascó Boltà. © Sima Dehgani