Situat entre el Passeig de Gràcia i la Gran Via, el cinema Comedia, tancat a principis del 2024, reobrirà convertit en Museu Carmen Thyssen Barcelona amb una proposta ambiciosa d’exposicions temporals. La inauguració està prevista per al 2027, a causa de les tramitacions urbanístiques municipals i del desenvolupament del projecte arquitectònic, que serà dut a terme per un estudi d’arquitectura català en col·laboració amb un estudi internacional, encarregats de la rehabilitació integral de l'edifici històric Palau Marcet.
El projecte es troba sota la direcció del fons d’inversió Stoneweg Places & Experiences, conegut per iniciatives culturals que, en alguns casos, han quedat a mig camí, com projecte de l’Hermitage a Barcelona. El fons immobiliari va adquirir el Palau Marcet, ubicació del futur museu, per 75 milions d’euros a la família Pla i Planàs. Paral·lelament, Stoneweg està impulsant un centre d’art immersiu a l’antiga fàbrica Godó i Trias, a l’Hospitalet de Llobregat.
Port de Barcelona, Eliseu Meifrèn (1889). © Colección Carmen Thyssen-Bornemisza
El Museu Carmen Thyssen de Barcelona exhibirà una selecció de la seva col·lecció, marcada per la presència de l’impressionisme, el postimpressionisme i l’expressionisme, amb un èmfasi especial en l’art català dels segles XIX i XX, amb figures destacades com Ramon Casas, Santiago Rusiñol i Eliseu Meifrèn. Tot i això, el projecte vol anar més enllà de la mera exposició de patrimoni històric i les sales es transformaran en un espai de diàleg entre la tradició i les avantguardes contemporànies, incorporant obres actuals i exposicions temporals que exploraran disciplines com la moda, les arts decoratives o la joieria, per tal d’atraure un públic divers.
La governança del museu, encapçalada per la fundació Art i Llegat Barcelona i sota la supervisió de Carmen Thyssen i la seva filla Sabina Thyssen, ha garantit que la posada en marxa del nou museu no interferirà en la transformació del petit espai expositiu de Sant Feliu de Guíxols en un futur museu.
L'acord es va formalitzar el 12 de desembre en un acte oficial a l’Ajuntament de Barcelona, presidit per l’alcalde Jaume Collboni, qui va destacar que la ciutat "recupera la seva ambició cultural" amb la creació del Museu Thyssen, un projecte que suposa un "salt d’escala històric" per projectar l’art català al panorama internacional.
Sabina Thyssen, Carmen Thyssen, Jaume Collboni i Jaume Sabater (president del grup inversor Stoneweg)