728x90

Certàmens

Marcos Mota, guanyador de la 18a BIAM d'Amposta

Una nova edició de la biennal destaca propostes que exploren identitats i desafien narratives establertes.

'El Museo de las locas', El Palomar (2022-2024)
Marcos Mota, guanyador de la 18a BIAM d\'Amposta

L’artista Marcos Mota, del col·lectiu El Palomar, ha estat escollit guanyador de la 18a edició de la Biennal d’Art Ciutat d’Amposta (BIAM) amb la seva obra titulada 'El Museo de las locas'.

Aquesta decisió es va anunciar durant l’acte d’inauguració de la BIAM 2024, celebrat el passat dissabte, 30 de novembre. Segons els membres del jurat, l’obra destaca per la seva "alta qualitat, presentant figures clau de la cultura queer amb una resolució tècnica minimalista i, alhora, impactant. Un mural ple de color i d’estètica pop, que actua com un museu-arxiu i posa en relleu el paper fonamental de les pioneres en la deconstrucció de les identitats de gènere. És una peça amb una enunciació rellevant més enllà de les narratives queer". A més, el jurat va valorar la contundència d’aquesta proposta contemporània, que contribueix a socialitzar genealogies de cossos i gestos dissidents.

El jurat també va concedir una menció especial a l’artista Anna Moreno per la seva obra 'Il Capovolto'. Segons es destaca, aquest treball fílmic combina imatges d’arxiu amb un paisatge sonor, retratant el paradís com un espai i un temps utòpic. L’obra aborda temes com l’arquitectura vista com una arqueologia del present, la natura restaurada després de l’espoli militar i l’abandonament post-crisi turística. Amb aquest poètic assaig fílmic, l’artista convida a reflexionar sobre una modernitat que mai no va ser.

 

Marcos Mota, guanyador de la 18a BIAM d\'Amposta Elvira Dyangani, Aida Box, Marcos Mota, Chus Martínez, Peio Aguirre i Inés Martí.

 

Dotze projectes finalistes

Les obres guanyadores han estat seleccionades d’entre els dotze projectes finalistes que formen part de l’exposició. El jurat estava format per figures destacades com Elvira Dyangani Ose, directora i comissària del MACBA; Peio Aguirre, crític d’art i comissari independent; Chus Martínez, directora de l’Institut de Gènere, Art i Naturalesa de l’Acadèmia FHNW de Basilea, i Aida Boix, directora del Centre d’Art Lo Pati, que va actuar com a secretària amb veu però sense vot.

En aquesta edició s’han valorat més de 200 dossiers. Segons Aida Boix, "S’ha fet una gran tasca de selecció entre més de 500 obres. Les dotze finalistes aborden temàtiques molt diverses, però si es miren amb deteniment es poden trobar punts en comú. Hem seleccionat des d’artistes emergents amb trajectòries prometedores fins a noms consolidats de nivell nacional i internacional". Boix també va destacar la importància de mantenir aquesta convocatòria: "És una gran proposta amb 35 anys d’història i des de les Terres de l’Ebre hem de continuar apostant per l’art contemporani".

El premi de la BIAM d’Amposta, convocat cada dos anys, és un reconeixement d’àmbit estatal que des de 1989 s’ha consolidat com un referent de la creació contemporània i un aparador clau per a l’art emergent del país. El certamen atorga un primer premi dotat amb 5.000 euros per a l’obra guanyadora i 500 euros per a cadascun dels artistes seleccionats. La Biennal d’Art Ciutat d’Amposta es podrà visitar fins al 2 de febrer de 2025.

 

Marcos Mota, guanyador de la 18a BIAM d\'Amposta

Ver_llover_Bonart_180x180 pxBANNER_Bonart_ROSER-BRU-180x180

Et poden
Interessar
...

Bonart_banner-1280x150_FONS-AVUI-90