El Port Olímpic fa un pas endavant en la seva transformació com a referent cultural de Barcelona gràcies a una col·laboració amb la Fundació MAPFRE i l’Institut de Cultura de Barcelona (ICUB). Aquesta aliança permetrà desplegar un programa anual amb tres exposicions fotogràfiques a l’aire lliure vinculades a la programació del centre de fotografia KBr i els fons de les Col·leccions Fundació MAPFRE, a més d’espectacles de música i dansa a càrrec del Conservatori del Liceu i l’Institut del Teatre. Amb una proposta totalment accessible i gratuïta, es pretén apropar la cultura a la ciutadania i consolidar el Port Olímpic com un espai neuràlgic d’expressió artística i cultural.
El primer capítol d’aquest cicle és l’exposició 'Retrats. Col·leccions Fundació MAPFRE', una selecció que explora la riquesa del retrat fotogràfic a través de 22 obres de grans mestres del segle XX. Les fotografies, impreses a gran escala i exposades a l’exterior, conviden tant a redescobrir l’espai del Port com a apropar la fotografia a un públic més ampli.
La mostra fa un recorregut per la història de la fotografia, des de la revolució de la Straight Photography amb figures com Paul Strand i Garry Winogrand, fins a obres contemporànies d’artistes com Alberto García-Alix, icona de la movida madrileña. També s’inclouen peces de Joan Colom, figura clau de l’avantguarda fotogràfica dels anys cinquanta, conegut per les seves imatges espontànies dels carrers del Raval, que capten amb autenticitat la vida quotidiana i són avui símbols d’una època en transformació.
'Retrats. Col·leccions Fundació MAPFRE' al Port Olímpic de Barcelona.
Altres noms destacats són Harry Callahan, amb retrats íntims i introspectius com els de la seva sèrie 'Women Lost in Thought'; Fazal Sheikh, Graciela Iturbide, Lisette Model, Jitka Hanzlová i Emmet Gowin, que també hi estan presents amb obres potents que exploren temàtiques com els refugiats, la cultura llatinoamericana i les identitats col·lectives; i Richard Learoyd, amb els seus retrats amb càmera obscura.
A banda de Joan Colom i García-Alix, la mostra compta també amb artistes d’àmbit nacional tan rellevants com Cristina García Rodero, primera fotògrafa espanyola a formar part de Magnum; Carlos Pérez-Siquier, amb imatges icòniques d’una Espanya marcada pel boom turístic; i Anna Malagrida, que reflexiona sobre l’experiència humana amb una profunditat que serà també explorada en una exposició al Museu Tàpies la primavera de 2025.
Pel que fa a les propostes més enllà de la fotografia, el pròxim 15 de desembre el Port Olímpic acollirà un concert de jazz, inspirat en el jazz francès de mitjan segle XX, a càrrec d’intèrprets del Conservatori del Liceu. De cara al 2025, els ballarins de l’Institut del Teatre presentaran una coreografia inspirada en les temàtiques de les exposicions fotogràfiques. El programa inclourà també activitats regulars, com tallers quinzenals de fotografia artística per a infants i espectacles durant els caps de setmana al llarg de l’any, amb l’objectiu de reforçar la voluntat del Port Olímpic de convertir-se en un espai que faci l’art i la cultura més accessibles.
Sense títol, Joan Colom (1958-1961). © Joan Colom. VEGAP, Madrid, 2022