El reconegut cineasta banyolí Albert Serra va presentar aquest passat dimarts 3 de desembre el seu nou documental Tardes de Soledad al Cinema Truffaut de Girona, dins del Festival Temporada Alta. L'estrena oficial del documental serà el proper 7 de març de 2025. En aquest film han col·laborat el director de fotografia i muntador Artur Tort, el dissenyador de so Jordi Ribas i Montse Triola, sòcia de Serra a la productora Andergraun Films. Ha estat coproduït per Espanya, França i Portugal, amb Arte France Cinéma, Idéale Audience i Lacima Producciones.
Després de la projecció del documental, es va celebrar una taula rodona i una ronda de preguntes amb els assistents, en què Serra va compartir les seves reflexions sobre la seva obra, el procés de creació i les temàtiques centrals de la pel·lícula. Durant aquest espai de debat, es va generar un diàleg entre el cineasta i el públic, que va poder valorar de primera mà les idees que sorgeixen d’aquest documental. En l'acte també hi van ser presents Guillem Terribas, llibreter i activista cultural català, i Imma Merino, professora d'Història i Teoria del Cinema a la UdG. Segons Merino "aquest documental és una tragèdia que sempre acaba de la mateixa manera: amb la mort del toro. I de tant en tant, maten algun torero".
Per la seva banda, Àngel Quintana, del col·lectiu de crítics de Cinema de Girona, va afirmar que "Aquest film és una experiència visual de gran bellesa, però també una experiència immersiva de gran duresa, que mostra la lluita entre l'home i la bèstia sense cap concessió. Per a alguns espectadors, pot ser difícil de veure i suportar per la seva violència. La pel·lícula comença amb la imatge d’un toro rebufant enmig d’una devesa extremenya, i a partir d’aquí, entrem a l’interior de les places. Mai veiem el públic, només l’home que s’enfrontarà als toros, els membres de la seva quadrilla i els animals". Quintana assenyala també que "una vegada més, Albert Serra torna a posar el mite al centre de la seva obra, en aquest cas, el mite de la tauromàquia. El rerefons visual de les seves imatges ens remet a Goya, Manet, Zuloaga, Picasso, Sorolla, entre d'altres. El documental captura els moviments del torero i la sang del toro des del seu costat més salvatge. Tardes de Soledad destrueix, a més, tots els tòpics, allunyant-se del folklore i de la vella idea de "fiesta nacional". Prefereix transformar el seu documental en una pel·lícula de terror."
Albert Serra presentant Tardes de Soledad al Cinema Truffaut de Girona.
Crueltat, bellesa i fascinació per la mort
Cal dir que l’origen d’aquest documental va ser impulsat per Jordi Balló, director del Màster de Documental de la Universitat Pompeu Fabra, que va proposar a Serra la possibilitat de rodar una pel·lícula. Malgrat que el director català al principi s’hi va negar, ja que preferia la ficció, li va comentar que, si algun dia en feia algun, seria sobre el tema de la tauromàquia.
A partir d’aquí, Serra, que va rebre la Medalla d'Or a les Belles Arts la darrera setmana, va començar a visitar diferents places de toros per veure què passava en les corrides, i el que més li va cridar l'atenció va ser el tema de la mort que es produïa en la lluita entre la bèstia i l'home. El protagonista escollit pel documental va ser el torero peruà Andrés Roca Rey. Segons Serra, "seguint el mateix procediment de producció que utilitzo en totes les meves pel·lícules de ficció, vaig confiar que la càmera seria capaç de capturar allò que és invisible als ulls humans, mostrant-nos no només la realitat, sinó també la poesia i una certa bellesa. Això pot arribar a reflectir moments de crueltat presents a la pel·lícula, una cosa que m'agrada molt".
Tardes de soledad, Albert Serra (2024)
Serra va afegir que "a partir d’aquí, la pel·lícula es va desenvolupar sola i va anar creixent, i cal destacar que va més enllà d’un simple documental. A nivell plàstic i de fantasia, es crea una mescla de tons, combinant moments més greus... En definitiva, la filmació d’aquest documental m’ha permès accedir a un grau d’intimitat i proximitat molt gran amb la vida del torero principal. Per això, al final no és un documental sobre la tauromàquia, sinó un retrat d’Andrés Roca Rey, que per a mi és una persona molt especial, i és ell qui realment m’ha interessat, malgrat les seves ambigüitats".
El documental també es podrà veure a través de la plataforma Movistar+, que l’emetrà en la seva modalitat d’streaming. Movistar ha comprat els drets d’emissió d’aquest film, que recentment ha estat guanyador del Festival de Cinema Internacional de Sant Sebastià. Pel que fa als projectes futurs d’Albert Serra, aquest ha avançat que té previst filmar la seva pròxima pel·lícula a Rússia, amb un dels seus actors habituals, Lluís Serrat, que representarà la vida d’un fugitiu que vol escapar de les màfies d’aquest país.