Els gravats de Francisco de Goya, plens de sàtira, poesia i crítica social, han estat sempre un mirall inquietant del seu temps i ara 'Volaverunt. Els gravats de Goya des de la contemporaneïtat', proposa abordar-los des de la contemporaneïtat. Una mostra, que ja inaugurada el 2021 al Museu de Mataró ca l’Arenas Centre d’art, arriba a Santa Coloma de Gramenet per a connectar l’art del segle XVIII i XIX amb l’actualitat, a través d’un diàleg profund i crític, amb noves lectures i una mirada renovada.
L'exposició, entre el Museu Torre Balldovina i el Centre d’Art Contemporani Can Sisteré, reuneix les quatre sèries més emblemàtiques de Goya: Caprichos, Desastres de la guerra, Tauromaquia i Disparates. Aquest conjunt de 217 gravats, provinents del Museu de Mataró, són una edició del 1937, produïda enmig de la Guerra Civil espanyola als tallers de la Calcografía Nacional de Madrid. Aquesta estampació, un projecte cultural del govern republicà, s’ha convertit en un símbol de resistència en un moment de gran turbulència històrica.
La mostra, comissariada per Aina Mercader Sbert, incorpora un element intrigant: l'absència del gravat 'Se aprovechan', el número 16 de Desastres de la guerra. Aquesta peça desapareguda, la pèrdua de la qual encara és objecte de debat —va ser fortuïta o intencionada?—, esdevé el punt de partida de la reflexió que sustenta l'exposició. El títol, Volaverunt, prové del llatí i significa "volaren", suggerint la manca d’alguna cosa. Aquesta absència dona lloc a un diàleg amb obres contemporànies creades expressament per artistes com Irene Solà, Anna Dot, Marcos Prior, la Compañía La Soledad (Marc Caellas i Esteban Feune de Colombi), i els creadors locals Miquel Àngel Para i Benito Marcos.
'Hablan por la mano', Anna Dot
Les intervencions contemporànies ofereixen una reinterpretació de les temàtiques goyesques: la crítica social, les contradiccions humanes i la fragilitat de la condició humana. A través de les seves obres, aquests artistes amplifiquen la veu de Goya, connectant-la amb problemàtiques encara vigents i el resultat és un exercici artístic crític que destaca la vigència de l'artista com a cronista de les injustícies del seu temps, unes injustícies que, malgrat els segles, continuen ressonant avui.
La mostra es podrà visitar des d’avui 1 de desembre i fins al 23 de febrer, amb activitats paral·leles per aprofundir en l’univers de Goya i en les connexions que aquest estableix amb l’art del nostre temps.