320x100_Podcas Revistes

Reportatges

‘The Ripplings’: art i comunitat com a motor de transformació social

‘The Ripplings’: art i comunitat com  a motor de transformació social
Nora Barnach barcelona - 29/11/24

L’any 2016 la Fundació Privada Jeroni de Moragas va establir una col·laboració amb l’artista Santi Moix per crear una obra de gran format anomenada 'The Ripple'. Aquesta creació, desenvolupada amb l’objectiu de recaptar fons per garantir el suport continuat a les persones tutelades per la fundació, s’inscriu dins de l’innovador projecte artístic Pas per tu. Amb aquest programa, la fundació pretén fusionar art i inclusió social, creant obres plàstiques amb la col·laboració dels seus tutelats i un artista reconegut i compromès socialment.

Integració social

La Fundació Privada Jeroni de Moragas es va crear el 1993 com una entitat sense ànim de lucre, nascuda de la necessitat de proporcionar suport a persones amb diversitat funcional i malalties mentals. La missió de la fundació és millorar la qualitat de vida d’aquestes persones i fomentar la seva integració en la societat. Des dels seus inicis, la fundació ha estat compromesa amb la defensa dels drets de les persones amb discapacitat, adoptant un model basat en l’atenció personalitzada i la gestió transparent. Un dels objectius principals de la fundació és impulsar serveis amb un impacte social positiu. Això inclou l’atenció a la diversitat funcional de les persones adultes i el desenvolupament de línies de recerca i actuacions innovadores en col·laboració amb altres organitzacions. També es treballa per donar visibilitat a les persones amb discapacitat com a agents actius de la societat, a través de projectes d’inserció laboral i activitats de lleure comunitari. En línia amb els objectius clars de la fundació i els seus valors fundacionals, el projecte Pas per tu busca obtenir els recursos necessaris per garantir aquests serveis essencials i oferir suport personalitzat a les persones tutelades, assegurant així la continuïtat dels serveis com a base per a la seva recuperació personal, familiar i comunitària.

 

‘The Ripplings’: art i comunitat com  a motor de transformació social 'The ripple', Santi Moix i Fundació Privada Jeroni de Moragas (2016)

 

Diversitat i comunitat

Malgrat el principal objectiu basat en la recaptació de fons, aquest projecte artístic pretén anar més enllà i ser una eina poderosa per sensibilitzar el públic sobre la riquesa de la diversitat i la importància de crear un sentit de comunitat que garanteixi la inclusió social de les persones. L’obra 'The Ripple' no és només una expressió artística, els cercles de colors de l’obra simbolitzen les contribucions individuals que, en conjunt, creen una composició harmoniosa per demostrar que la unió de diverses perspectives i experiències pot donar com a resultat una creació rica i significativa. L’obra, pintada en vertical sobre un suport de cartrons disposats formant una superfície de 200x280 cm, aconsegueix transmetre la idea de generar espais i comunitats que s’enriqueixen amb la diversitat.

Impacte visual: Santi Moix

Caracteritzat per crear obres de gran impacte visual i emocional, Moix va guiar durant una única jornada la Manoli, la Rosa, l’Eva, en Pedro, en Xavi i en Jaime, i conjuntament van convertir un llenç blanc en una explosió de colors i emocions, combinant el dibuix, la pintura i el collage i fusionant elements orgànics amb sensacions psicodèliques. L’artista, nascut a Barcelona el 1960 però establert a Nova York des de fa dècades, és un creador polifacètic que treballa en pintura, escultura, dibuix, gravat i ceràmica, però destaca especialment en la pintura com a mitjà de reflexió, com ho ha estat aquesta creació conjunta i altruista. Les seves obres sovint incorporen elements de la natura que reflecteixen un diàleg constant entre l’home i el seu entorn. Moix ha realitzat nombroses exposicions internacionals, incloent-hi museus i galeries de renom a Europa, Àsia i Amèrica. La seva capacitat per fusionar estils tradicionals amb tècniques contemporànies li ha valgut un lloc destacat en l’escena artística global. Aquesta peça, 'The Ripple', exemplifica el seu compromís amb l’experimentació i la col·laboració, destacant la importància de la comunitat en el procés creatiu. Per Moix, el terme anglosaxó ripple, que descriu els cercles concèntrics que es formen quan es llança una pedra a l’aigua, simbolitza perfectament l’objectiu del projecte Pas per tu. Una acció inicial crea ones expansives que impacten i mobilitzen progressivament entorns més llunyans. Aquesta metàfora encaixa perfectament amb la visió de Pas per tu, on una petita acció pot tenir un efecte significatiu en la comunitat i més enllà.

 

‘The Ripplings’: art i comunitat com  a motor de transformació social

 

Art sense barreres

L’any 2023, aquesta obra va ser exposada a l’Espai Isern Dalmau de la Fundació Lluís Coromina a Barcelona, acompanyada per dues obres de format mitjà, 'The Ripplings', creades per Moix per completar el mural inicial. Actualment, 'The Ripple' i una de les dues obres de mitjà format es troben al Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya (CRBMC), on s’han aplicat tots els suports necessaris per conservar-les fins que siguin adquirides. L’altra obra de la col·lecció continua exposada i pot visitar-se a l’Espai Isern Dalmau. El projecte Pas per tu i 'The Ripplings' són exemples notables de com l’art pot servir com una eina poderosa per al canvi social. L’art, en aquest context, és vist com un mitjà per a l’expressió sense barreres. La col·laboració entre la Fundació Jeroni de Moragas i Santi Moix representa la possibilitat de creació en espais i societats enriquides per la diversitat, i pretén exemplificar la feina en equip i la motivació per continuar lluitant pels drets vitals de les persones amb diversitat funcional. 'The Ripple' posa sobre la taula, de nou, la importància de l’art com a manifest visual i com un instrument eficaç per transcendir barreres i unir persones de diferents àmbits, fomentant una comprensió i apreciació de la bellesa més profunda.

 

‘The Ripplings’: art i comunitat com  a motor de transformació social

40_MNACTEC_Banner-180x180PB_Online_BONART_180X180

Et poden
Interessar
...

GC_Banner_TotArreu_Bonart_817x88