L’Associació Catalana de Crítica d’Art (ACCA) i la Plataforma Assembleària d’Artistes de Catalunya (PAAC) van fer pública recentment la seva oposició a les bases del concurs per a la direcció del Centre d’Art Contemporani Fabra i Coats (CAC), impulsat per l’Institut de Cultura de Barcelona (ICUB). Ambdues entitats van posar de manifest diverses deficiències que, al seu parer, comprometien la transparència i l’equitat del procés, a més de perpetuar la precarietat laboral en un sector que ja pateix unes condicions sovint insuficients.
Davant d’aquest panorama, l’ACCA i la PAAC van instar l’ICUB a reconsiderar urgentment el concurs i a adaptar el procés als estàndards del Codi de Bones Pràctiques per a Concursos de Direcció. En resposta, el 26 de novembre, l’Institut de Cultura de Barcelona (ICUB), amb el suport del MACBA, va comunicar una sèrie de modificacions en les bases del concurs per a la direcció del Centre d’Art Contemporani de Fabra i Coats, integrant algunes de les demandes formulades.
Millores en la transparència i la consolidació de projectes
Un dels ajustos més destacats és l’extensió de la durada del contracte de direcció, que passa de dos a quatre anys. Aquest canvi és clau per assegurar una planificació més estable i la possibilitat de desenvolupar projectes de llarg recorregut. També s’han revisat els criteris de puntuació: ara, 20 punts corresponen a la valoració del currículum (primera fase), 40 al projecte de dos anys (segona fase) i 40 a l’entrevista (tercera fase).
En relació la comissió de valoració, la referència inicial a "representants de la PAV" ha estat substituïda per "representants del sector cultural". A més, s’ha garantit que els noms dels membres de la comissió seran públics un cop hagi vençut el termini per presentar candidatures, millorant així la transparència i responent a una de les crítiques centrals del procés.
Una altra mesura rellevant és l’ampliació del termini de presentació de candidatures, que s’ha prolongat 20 dies naturals més, fins al 16 de desembre. Aquesta decisió busca oferir més temps a les persones interessades per preparar les seves propostes, sense afectar les 36 candidatures ja presentades.
Tot i que els canvis han estat ben rebuts, la PAAC ha subratllat que encara queda camí per recórrer. Si bé les modificacions representen un pas endavant, des de l’entitat es reivindica la necessitat de consolidar aquestes bones pràctiques en tots els processos vinculats a la gestió cultural pública, posant èmfasi en la importància de respectar i valorar la tasca de les professionals del sector, garantint processos més justos i eficients en el futur.
'Lack of - Padded', Natalia Domínguez.