El pròxim diumenge 1 de desembre, la segona temporada del pòdcast INCLASSIFICABLES, presentat per Ricard Planas i David Escamilla, estrena el seu sisè episodi a la plataforma 3CAT (Catalunya Ràdio). En aquest capítol, conversaran des de la galeria Miguel Marcos amb l’inclassificable creador mallorquí Bernardí Roig, una ment inquieta amb projecció internacional i amb Miguel Marcos, amb qui es descobriran algunes de les fronteres entre col·leccionisme i galerisme.
Què vol dir fer art en un món saturat d’imatges i informació? Bernardí Roig ho té clar i la seva obra és una resposta visceral a la hipercomunicació tecnològica. Ens parla d’un món visual carregat d’ombres i de silenci, on el so és una crida més poderosa que la paraula. A través de les seves escultures i imatges, ens mostra la dificultat d’expressar-nos, el simulacre de la realitat i la sensació d’aïllament, tot i viure en un “rococó tecnològic” que ens promet proximitat constant.
Per a Miguel Marcos, director de la galeria que porta el seu nom, el galerisme és tant una aposta per al talent emergent com un camí ple de reptes. La digitalització i la globalització han trasbalsat les estructures tradicionals. Les galeries, tal com les coneixem, lluiten per mantenir la seva funció en aquest nou context. L’artista és el motor creatiu, però el galerista és el mediador que permet que aquest art trobi el seu lloc. Però, quin futur els espera a les galeries en una societat que sembla prioritzar la immediatesa d’una pantalla per damunt de l’experiència física de l’art?
Des de la fascinació per la dimensió fantasmagòrica de la vida fins a la introspecció sobre la soledat com a motor creatiu, aquest episodi d’INCLASSIFICABLES parteix d’aquestes reflexions per a explorar el paper de l’art i el col·leccionisme en una era on el silenci sembla cada cop més esquiu. Podem encara trobar espais d’autenticitat en un univers visual tan aclaparador? I quin paper juguen les galeries en aquesta cerca?
Ricard Planas, David Escamilla, Bernardí Roig i Miguel Marcos.