BANNER MY BESTYS 7

Notícies

La diversitat cultural als equipaments catalans: un repte encara pendent

El CoNCA posa sobre la taula la necessitat d'un canvi estructural.

'Entrebancs', Joan Pere Viladecans
La diversitat cultural als equipaments catalans: un repte encara pendent
bonart barcelona - 27/11/24

El dimarts 26 de novembre, la Nau Bostik de Barcelona va acollir una reflexió necessària i urgent sobre la diversitat cultural en les institucions catalanes. La presentació de l'informe El tractament de la diversitat cultural a les institucions culturals catalanes, impulsat pel CoNCA, va posar en evidència un desafiament persistent: integrar la riquesa multicultural de la societat catalana en els equipaments culturals del país.

Aquest document, fruit d’un exhaustiu estudi dirigit per Jordi Baltà, evidencia les mancances i proposa estratègies per revertir-les. Tot i que Catalunya és un mosaic d'orígens i expressions, aquesta realitat no es reflecteix de manera proporcional en els continguts, els equips o les polítiques de les institucions culturals. Tal com subratlla Margarida Troguet, vicepresidenta del CoNCA, "parlar de diversitat és parlar de drets humans".

 

La diversitat cultural als equipaments catalans: un repte encara pendent Margarida Troguet. © CoNCA_Júlia Girós

 

Tres eixos per abordar un canvi estructural

L'informe es construeix a partir de tres grans eixos que són clau per reconfigurar les polítiques culturals catalanes. En primer lloc, s'estableix un marc conceptual que contextualitza el debat sobre la diversitat cultural i introdueix conceptes imprescindibles com la interculturalitat, els drets culturals, la descolonització i la diversitat de les expressions culturals. Aquest marc teòric serveix per plantejar arguments sòlids que justifiquin la necessitat d’incorporar la diversitat cultural com a element central en les institucions i els equipaments culturals.

En segon lloc, l'estudi identifica diversos àmbits d'intervenció que cal abordar per assolir aquest objectiu. Aquests inclouen els marcs institucionals, les estructures internes de les institucions, el suport a la creació artística, la programació i exhibició de continguts, així com la relació amb els públics i la gestió de dades. A partir d’entrevistes i enquestes, l’informe recull exemples concrets i estudis de cas, tant de Catalunya com d’altres països, que il·lustren bones pràctiques, reptes i oportunitats en cadascun d’aquests camps.

Finalment, l'informe conclou amb un conjunt de recomanacions dirigides a administracions públiques, institucions culturals i altres agents implicats. Aquestes orientacions proposen accions concretes, com revisar els models de governança per fer-los més inclusius, reforçar la participació activa de col·lectius diversos en la creació i producció cultural, i garantir un accés equitatiu als recursos.

 

La diversitat cultural als equipaments catalans: un repte encara pendent Crònica visual de l'acte per Pedro Strukelj. © CoNCA_Júlia Girós

 

Així, l'informe deixa palès que la diversitat cultural no es pot reduir únicament a garantir l'accés als equipaments. És essencial facilitar una participació activa en la creació, producció i difusió de continguts. Aquesta transformació implica no només un canvi de discurs, sinó una reestructuració dels models de gestió i producció culturals, fent-los permeables a la realitat de la societat. Des del CoNCA deixent clar que no es tracta només d'un desig d'inclusió, sinó d'una necessitat fonamental per garantir l'equitat i la representativitat en l'àmbit cultural i exigeix compromís polític, voluntat institucional i un diàleg constant amb la ciutadania.

Ver_llover_Bonart_180x180 pxBanner Didier 180 x 180 px

Et poden
Interessar
...

GC_Banner_TotArreu_Bonart_817x88