FD_Online_BONART_1280X150

Notícies

Premi Fundació MACBA: Ibon Aranberri

Un reconeixement a la contribució al panorama artístic contemporani.

'Entresaka', Ibon Aranberri
Premi Fundació MACBA: Ibon Aranberri
bonart barcelona - 27/11/24

El Premi Fundació MACBA va néixer amb l'objectiu de reconèixer les obres i els discursos que estan transformant l’escenari artístic d’Espanya i Portugal. La primera edició d’aquest premi celebra l’excel·lència i convida a una mirada més crítica sobre la capacitat de transformació social de l’art. Aquest any, l’artista basc Ibon Aranberri (Gipúscoa, 1969) ha estat distingit amb aquest guardó - una rèplica reduïda de l’escultura 'La ola' de Jorge Oteiza-  consolidant la seva trajectòria dins el panorama cultural actual.

L’obra d’Aranberri va més enllà de l’estètica per endinsar-se en la construcció cultural i política del paisatge, convertint les seves exposicions en espais on la imaginació social pren forma. Les seves mostres recents, com 'Vista Parcial' al Reina Sofía i 'Entresaka' a l’Artium Museoa, són exemples d’una pràctica que desmunta narratives establertes per oferir noves connexions entre naturalesa, indústria i història. Aranberri reinterpreta el paisatge com a escenari de conflictes i transformacions, explorant-ne la dimensió política i simbòlica. El jurat ha elogiat la seva integritat artística, arrelada en la tradició formalista basca, i la seva capacitat per introduir noves formes d’entendre la realitat, entrellaçant la memòria i el present, qüestionant alhora les narratives dominants.

 

Premi Fundació MACBA: Ibon Aranberri Ibon Aranberri. © Ferran Nadeu

 

El premi també ha reconegut tres propostes finalistes que, amb discursos i llenguatges diversos, amplien els límits del que entenem per art contemporani. Cabello/Carceller, Sandra Gamarra i David Bestué han estat seleccionats per projectes disruptius i transformadors.

El col·lectiu Cabello/Carceller (Helena Cabell i Ana Carceller) ha estat destacat per la seva aposta per posar al centre identitats sovint invisibilitzades. Les seves mostres recents, com 'Una veu per a Erauso. Epíleg per a un temps trans' o 'La ocupació', són exercicis d’investigació que per mitjà de diverses disciplines utilitzant mitjans com el vídeo, la performance o la fotografia, posen una mirada crítica sobre els rols de gènere i les dissidències sexuals, qüestionant les jerarquies narratives imposades pel sistema cultural.

Sandra Gamarra, per la seva banda, aborda el patrimoni des d’una perspectiva decolonial. A la seva 'Pinacoteca Migrante', presentada a la Biennal de Venècia d'enguany, reflexiona sobre les absències en les històries oficials de l’art, assenyalant la necessitat d’una museística més inclusiva i sostenible, replantejant les estructures institucionals i alhora imaginant nous models de restitució i representació cultural.

Finalment, David Bestué redefineix el temps i la materialitat com a llenguatges artístics. Amb exposicions com 'Ciutat de sorra' i 'Pajarazos', l’artista barceloní experimenta amb tècniques escultòriques que transformen objectes quotidians en catalitzadors de memòria col·lectiva. La seva obra és, alhora, una exploració poètica del territori i un diàleg amb les històries  del present.

 

Premi Fundació MACBA: Ibon Aranberri 'Pinacoteca Migrante', Sandra Gamarra

 

Amb una dotació total de 80.000 euros, el Premi Fundació MACBA, més enllà de ser un reconeixement econòmic, pretén ser un estímul fonamental per a una escena artística que afronta els reptes i interrogants del món actual. Segons Ainhoa Grandes, presidenta de la Fundació MACBA, aquest guardó neix amb la voluntat de situar els artistes al centre del debat cultural, com a figures clau en la construcció del pensament crític i en la reinterpretació del nostre context social i polític. El procés de selecció, minuciós i rigorós, es va estructurar en dues etapes principals. En una primera fase, un comitè format per experts de prestigi com Claudia Segura (MACBA), Agustín Pérez Rubio (comissari independent), Manuel Cirauqui (Fundació Eina i Museu Guggenheim), Tania Pardo (Museu CA2M), Bárbara Rodríguez (Centre Botín) i Gilberto González (comissari independent) va analitzar les propostes dels artistes, avaluant-ne la qualitat i la innovació. Posteriorment, un jurat internacional presidit per Ainhoa Grandes i integrat per figures rellevants com Adam Szymczyk (Documenta 14), Manuel J. Borja-Villel (Generalitat de Catalunya), Manuel Segade (Museu Reina Sofia), Angela Molina (crítica d’art), Elvira Dyangani Ose (MACBA) i Abdellah Karroum (exdirector de Mathaf) va deliberar per escollir el guanyador i els finalistes.

 

Premi Fundació MACBA: Ibon Aranberri 'Pajarazos', David Bestué

thumbnail_Centre Pere Planas nou 2021La-Galeria-201602-recurs

Et poden
Interessar
...

GC_Banner_TotArreu_Bonart_817x88