L’obra de Carles Mitjà convida a redescobrir una tècnica centenària que ha resistit el pas del temps: l’heliogravat. Les seves estampes són testimonis d’una pràctica artesanal i pretenen ser una reflexió contemporània sobre la imatge, el suport i la permanència. Mitjà transforma el procediment i connecta els inicis de la fotografia amb els reptes digitals del segle XXI.
L’exposició 'L’heliogravat al segle XXI', organitzada per INSPAI Centre de la Imatge de la Diputació de Girona, es podrà visitar fins a l’11 de gener a la Casa de Cultura de Girona. Aquesta mostra reuneix més d’una trentena d’imatges que abasten paisatges i bodegons, treballades mitjançant aquest procediment històric.
Mitjà, fotògraf i antic professor de tecnologia de la imatge de la Universitat Politècnica de Catalunya, combina el rigor científic amb la sensibilitat artística, integrant en la seva pràctica elements de la tecnologia digital però sense perdre l’essència artesanal de la tècnica.
Històricament, l’heliogravat va néixer com una forma de capturar la llum i traduir-la en matèria. Va tenir la seva primera versió amb l’heliografia desenvolupada per Nicéphore Niépce entre 1820 i 1822. Aquest procés inicial va ser perfeccionat més tard per William Henry Fox Talbot, que va patentar un mètode propi el 1852. Anys més tard, al 1878, Karel Klíč va portar aquestes tècniques a un nou nivell, incorporant les aportacions de Louis Alphonse de Poitevin i Joseph Swan, especialment a través de les seves experimentacions amb les impressions al carbó. Aquest mètode, conegut com a Talbot-Klíč s'ha mantingut gairebé inalteral fins a l'actualitat tot i que els avenços contemporanis han afegit noves capes de significat i possibilitat a aquesta tècnica, oferint als artistes una eina per reflexionar sobre l’impacte de les imatges en una era marcada per la saturació visual.
Com a part de la programació, Carles Mitjà oferirà una visita guiada i una conferència el pròxim 28 de novembre a les 19 h, on aprofundirà en els secrets tècnics de l’heliogravat i el seu procés creatiu.
Amb 'L’heliogravat al segle XXI', la Casa de Cultura apel·la tant als amants de la fotografia com als que busquen entendre el potencial de les pràctiques híbrides.
'L’heliogravat al segle XXI' a la Casa de Cultura de Girona. © Miquel Millan