Els avenços en l’organització del Congrés Mundial de la UIA, que tindrà lloc a Barcelona el 2026, van centrar la participació del Col·legi d’Arquitectes de Catalunya (COAC) a l’Assemblea General de la Unió Internacional d’Arquitectes (UIA), celebrada a Kuala Lumpur els dies 18 i 19 de novembre. Amb la presència del degà Guillem Costa Calsamiglia, la presidenta del CSCAE, Marta Vall-llosera, i l’arquitecte Pau Sarquella, la trobada va posar en relleu aquest esdeveniment, que es perfila com una fita clau en un context de transformacions globals.
A més, es va destacar el poder transformador de l’arquitectura, capaç de redefinir com convivim amb l’entorn i entre nosaltres, tot contribuint a millorar la qualitat de vida de les persones. Aquesta capacitat de l’arquitectura per anar més enllà de la seva funció constructiva s’ha convertit en un dels temes centrals del debat en els darrers anys, situant la disciplina com una eina essencial per afrontar els grans desafiaments del nostre temps, incidint en en les dinàmiques socials i mediambientals.
Amb el lema 'Becoming. Architectures for a planet in transition', el Congrés aspira a transcendir les teories per activar solucions reals davant problemàtiques com el canvi climàtic, les dinàmiques urbanes complexes i la necessitat d’una economia més sostenible. Aquest impuls transformador es vehicularà a través de sis grans eixos que estructuren el Congrés. Propostes com Becoming Circular o Becoming Hyper-Conscious desafien els professionals a repensar els seus paradigmes des de la sostenibilitat, la consciència territorial i la interdependència entre comunitats.
Aquest marc conceptual, proposat per l’equip de comissaris del Congrés, no és només teòric. És una crida a l’acció en un moment de canvis accelerats, marcat pel canvi climàtic, les desigualtats socials i la necessitat urgent de repensar les ciutats i els territoris. Aquest esperit transformador no només planteja una reflexió sobre el paper de l’arquitectura, sinó que també utilitza Barcelona com a metàfora d’una realitat urbana en constant evolució. Des de la seva ubicació, el Congrés establirà un diàleg entre el context local i els desafiaments globals, consolidant Barcelona com una plataforma de coneixement i innovació en l’àmbit arquitectònic i urbanístic.
El Congrés Mundial UIA 2026, que comptarà amb el suport del Ministeri d'Habitatge i Agenda Urbana del Govern d'Espanya, la Generalitat de Catalunya i l'Ajuntament de Barcelona, situarà l’arquitectura al centre del debat sobre el futur del planeta. Serà una crida –tant per a arquitectes com per a ciutadans– a implicar-se activament en la construcció d’un món millor, destacant el pes i la transcendència de cada decisió urbanística.