banner-BonArt

Certàmens

Drap-Art: l'art sostenible que transforma Barcelona

Una celebració de l’art sostenible que convida a repensar el món i a actuar.

Leeroy New (2020)
Drap-Art: l\'art sostenible que transforma Barcelona

L’essència del Drap-Art, el Festival Internacional d’Art Sostenible, es fonamenta en la idea d’imaginar un món on la bellesa i l’art poden sorgir a partir allò que la majoria de les persones rebutja.

Arriba una nova edició de Drap-Art que transforma el barri Gòtic de Barcelona, des d'avui mateix i fins al 21 de desembre, en un veritable laboratori d’art i consciència. Aquesta edició, plena de creativitat i activisme, celebra gairebé tres dècades de compromís amb la sostenibilitat i convida el públic a descobrir l’impacte d’un art que reutilitza, qüestiona i transforma.

En la seva 28a edició, el festival presenta més d’un centenar d’obres de 60 artistes que s'expressen i transmeten missatges poderosos, recuperant objectes oblidats o rebutjats per donar-los una segona oportunitat. El Drap-Art és una exposició i una immersió en els espais més emblemàtics del barri Gòtic, des de galeries com Mucha Fibra i Base Elements fins a llocs tan singulars com l’Espai del Borsí o l’Espai Drap-Art. Més de 60 artistes de tot el món —incloent-hi talents locals i balears— despleguen més d’un centenar d’obres que fan dialogar els residus amb la poesia visual.

Entre les peces més impactants, destaca 'Masa de elecciones', de l’artista colombiana Andrea Verbel Vanegas, que sota el pseudònim Garbage Guerrillera ha creat un vestit de 20 kg fet amb plàstic, cartó i escombraries electròniques. Aquesta obra, creada a partir de dos mesos de treball, és una potent metàfora de l’excés i la responsabilitat. Una altra proposta és la d’Errol Sari, artista londinenc establert a Barcelona, que converteix les llaunes i taps de plàstic trobats a les platges en joies escultòriques.

 

Drap-Art: l\'art sostenible que transforma Barcelona 'Masa de elecciones', Garbage Guerrillera (2018)

 

Les accions al carrer són també un dels grans atractius d’un festival que aposta per connectar amb la comunitat des del cor de la ciutat. Amb Drap-Art Outdoors, una sèrie de concerts que comencen el 23 de novembre a la plaça del Rei, es marca el ritme d’un programa ple d’energia, que culmina cada dissabte amb el Mercat de Reciclatge Artístic i Consum Sostenible a la plaça Reial. Aquí, l’art i la sostenibilitat es fusionen en un conjunt de paradetes que et convidaran a replantejar com consumim i reutilitzem.

 

Una crida a la pau i a la sostenibilitat

En un context global de conflictes socials, ideològics i polítics, el festival reflexiona sobre l’activisme en el món de l’art i reivindica un retorn als valors humanistes com a mitjà per aconseguir la sostenibilitat global. Enguany, Drap-Art alça la veu davant la situació actual, i com afirma la directora del festival, Tanja Grass, “no hi ha sostenibilitat sense pau”. Aquest pensament arribarà al seu punt àlgid  el 21 de desembre, coincidint amb la commemoració del Rebirth Day, una iniciativa del projecte Tercer Paraíso, ideat pel referent de l’art ambiental i membre destacat de l’Arte Povera, Michelangelo Pistoletto, juntament amb la seva organització Cittadellarte – Fondazione Pistoletto. Com a part del festival, Drap-Art ha organitzat una gran "Manifestació-Processó-Destil·lada festiva i lúdic-performativa per la Pau Universal i l’Empoderament Humà".

Aquesta concentració comptarà amb la participació de reconeguts artistes internacionals com Eddy Ekete i Little Shilpa, així com amb figures locals com Marcel·lí Antúnez Roca. L'acte culminarà a la Plaça Catalunya de Barcelona amb una acció col·lectiva que reunirà els infants de les escoles de Ciutat Vella per crear un cor gegant, sota la direcció de l'artista d'acció HA Schult, un altre pioner de l'art ambiental.

Drap-Art: l\'art sostenible que transforma Barcelona 'Joe, el gorila', Miquel Aparici (2017)

Ver_llover_Bonart_180x180 pxthumbnail_arranzbravo. general 04-2014

Et poden
Interessar
...

GC_Banner_TotArreu_Bonart_817x88