Des d'ahir, Barcelona s'ha convertit en l'epicentre per al cinema d’artista amb la celebració de la 22a edició de LOOP Barcelona. Des d’exposicions a projeccions en galeries, passant per un simposi de professionals del sector, LOOP és el lloc on descobrir el cinema d’artista en tota la seva diversitat. Però què hi trobem realment a LOOP Barcelona 2024, i com podem entendre aquesta particular forma de cinema?
En aquesta edició, els temes tractats van més enllà de les narracions convencionals i exploren aspectes crítics com l’impacte de la tecnologia i el capitalisme en les nostres vides. Obres amb presència de la intel·ligència artificial posen en relleu com aquesta tecnologia es converteix en un reflex de la nostra pròpia condició humana. Són mons que ens fan qüestionar qui som i quin futur volem. Però més enllà de les reflexions tecnològiques, l’art d’enguany posa sobre la taula la necessitat de reinterpretar les nostres relacions amb l’entorn, amb propostes que van des de la narrativa simbòlica fins a una revisió de la història des de perspectives no colonials.
Aquesta 22a edició de LOOP Barcelona convida a pensar en les imatges com a detonants de canvi. Com pot el cinema d’artista influir en la manera com interpretem els conflictes socials, el canvi climàtic o les identitats culturals? La resposta potser es troba en aquest espai que ofereix LOOP: un lloc per a l’art sense límits, per a les idees que ens mouen i per a les imatges que ens impulsen cap endavant.
'The feeling Sonnets', Metahaven (2024)
LOOP Festival: un passeig sensorial per l'art en moviment
Aquest any, el LOOP Festival porta per lema 'A Subtle Shake' i explora com els gestos artístics subtils poden produir efectes potents, sacsejant les consciències. Les activitats es despleguen per tota la ciutat des de l’11 fins al 24 de novembre, amb esdeveniments a museus, institucions culturals, i espais independents. Les obres d’artistes com Yarema Malashchuk, Roman Khimei i el col·lectiu Metahaven omplen els espais amb una energia inusual. La idea és presentar un art que no només sigui observat, sinó que també es visqui i que convidi a experimentar-lo amb tots els sentits.
Però LOOP Festival no és només una exposició d’art. La iniciativa City Screen inclou una trentena de galeries i espais independents per tota la ciutat, amb obres d’artistes que representen des de la tradició local fins a la innovació internacional. Cada projecció ofereix una finestra a noves perspectives, des del reflex simbòlic fins a les problemàtiques socials i ambientals. La gran pregunta és: Com pot un art tan visual i sensorial provocar canvis profunds en la nostra percepció del món?
'Muted explosions', Yarema Malashchuk & Roman Khimei
LOOP Fair: la fira que defineix el futur del cinema d'artista
Si el festival ofereix una experiència immersiva i oberta a tothom, la LOOP Fair és el cor de l'esdeveniment per a col·leccionistes i professionals. Situada a l’Hotel Almanac de Barcelona els dies 19, 20 i 21 de novembre, aquesta fira selecciona 37 peces que exploren temàtiques tan variades com la memòria, els arxius o el paper de la tecnologia en la nostra societat actual. Aquesta fira, més enllà de ser una exhibició d’obres, és un espai per descobrir com el cinema d’artista pot esdevenir un vehicle per a la transformació social i cultural.
Enguany, LOOP ha col·laborat amb el soci tecnològic Eidotech, que aporta el suport tècnic necessari per fer brillar cada projecció. A més, en format híbrid, tots els vídeos seleccionats estaran disponibles per streaming a la plataforma Loop Virtual, ampliant l’abast d’aquestes obres més enllà de les sales d’exposició. Així, LOOP s’adapta als nous temps i permet explorar l’art en moviment des de qualsevol lloc.
LOOP Symposium: repensant el cinema d’artista
El LOOP Symposium, que se celebrarà durant els dies 20 i 21 de novembre, enguany porta per títol 'Images that Move Us Forward. Commissioning, Producing, Exhibiting and Collecting Artists’ i reuneix una gran varietat d’experts en cinema d’artista. Aquest simposi és un espai per debatre què significa fer cinema d’artista avui en dia, i quins són els seus desafiaments de cara al futur. Dirigit per Filipa Ramos, professora a l’Institut d’Arts de l’HGK/FHNW de Basilea, compta amb veus de tot el món, des de comissaris a col·leccionistes, passant per artistes i acadèmics. Els temes de discussió inclouen des de la comissió fins a la producció, l'exhibició i el col·leccionisme, i és un espai que convida a la reflexió i a la proposta de noves idees.
Alguna vegada t’has preguntat què fa únic el cinema d’artista? Potser és la seva capacitat d’evolucionar fora de les normes de la indústria cinematogràfica o de l’art convencional. En aquest simposi, els participants no només debatran sobre el cinema com a objecte d’art, sinó també sobre com crear espais més inclusius i innovadors per a aquesta forma d’expressió tan particular. Es tracta d’una oportunitat per repensar el futur de l’art, amb un focus especial en la manera com el cinema d’artista pot connectar la nostra imaginació amb les qüestions urgents del nostre temps.
'Naomi', Jérémie Danon (2024)