Des d’ahir, el CCCB s’ha convertit en una finestra a l’Amazònia amb la inauguració de la nova exposició 'Amazònies. El futur ancestral', una proposta que ens apropa a un dels ecosistemes més complexos i rics del planeta, l’Amazònia, des de la mirada de les seves pròpies veus: les comunitats indígenes que n’han format part des de fa mil·lennis. Aquesta mostra és una experiència visual, auditiva i sensorial que ens allunya del que la paraula pot descriure. Tanmateix, ho fa amb una mirada radicalment diferent de la que la història ens ha ofert fins ara.
Què en sabem realment d’aquest territori? Més enllà de l’Amazònia, no és només un bosc ni un país, sinó un immens territori que s’estén per nou països, on viuen més de trenta milions de persones esteses en ciutats i pobles urbans. Deixant de banda les xifres, és una terra de riquesa cultural inabastable i biodiversitat insubstituïble. En aquesta exposició, comissariada per Claudi Carreras, descobrim una visió que no només parla de la biodiversitat o dels paisatges majestuosos, sinó dels valors, la ciència i el coneixement ancestral que les comunitats indígenes han teixit amb el medi natural durant mil·lennis.
'A preferida', Luiz Braga (1985)
El mateix títol d’aquesta mostra, Amazònies, en plural, és una declaració d'intencions: no hi ha una única Amazònia, si no varies. Cadascun dels seus rius, boscos i cultures s’erigeix en una identitat única. Aquesta és una de les grans aportacions de l’exposició, que es nega a simplificar i unificar la diversitat que defineix aquesta regió. En lloc d’oferir una visió exòtica o pessimista, s'obre un diàleg per a connectar amb l'essència d'una cultura que potser avui té més a dir-nos que mai.
L'exposició ens guia pels diferents ecosistemes amazònics i per les formes de vida i coneixement que hi floreixen: les olors, els sons i els rituals de les comunitats es materialitzen en un recorregut sensorial que aspira a submergir-nos en una experiència única. Per a crear aquesta experiència, el CCCB ha treballat estretament amb experts amazònics de diversos àmbits, com Jõao Paulo Lima Barreto, un xaman i pensador, i activistes com Eliane Brum. Aquesta presència aporta autenticitat i profunditat a una exposició que defensa que, en un món en crisi ecològica, mirar enrere i recuperar saviesa antiga pot ser l'acte més revolucionari que existeix.
'Amazònies. El futur ancestral', oberta al públic fins al maig, també ens convida a reflexionar sobre els efectes de la crisi climàtica que ja impacta aquestes terres: desforestació, incendis i la destrucció del bosc per l’explotació de matèries primeres. El missatge és clar: preservar l’Amazònia significa escoltar els qui millor la coneixen, aquells que han après a viure en harmonia amb aquest entorn, i que poden ensenyar-nos un camí alternatiu per afrontar el futur.
'Amazònies. El futur ancestral' al CCCB.