Baner-1280x150-px

Exposicions

Reflexos i distorsions al Pavelló Mies van der Rohe

Un experiment a partir de l’arquitectura, l’escultura i la poesia visual.

© Juan de Dios Jarillo
Reflexos i distorsions al Pavelló Mies van der Rohe
bonart barcelona - 11/11/24

'Splashing Mies' d’Alberto Peral trenca la quietud de l'arquitectura del Pavelló Mies van der Rohe, inspirant-se en el famós 'A Bigger Splash' de David Hockney i creant un joc de reflexos i distorsions visuals que pretén desafiar la quietud i serenitat del pavelló.

Fins a l'1 de desembre de 2024, el Pavelló Mies van der Rohe acull aquesta intervenció efímera, on Peral reinterpreta el pavelló amb elements dinàmics que trenquen la simetria estàtica i la imatge especular dels estanys. Amb la col·laboració de la Galeria Alegria i la curadoria de David Mesa, l’artista introdueix un tub de trenta metres de llarg, situat a la coberta, que aboca aigua en cascada sobre els dos estanys. Aquesta font els interconnecta i genera un moviment constant que desfà les superfícies reflectants del pavelló, creant així un espectacle de llums, ombres i reflexos, en un espai dissenyat per a ser immòbil.

Per a Mesa, arquitecte i expert en filosofia de l’arquitectura, aquesta proposta posa en relleu la dualitat entre solidesa i fluïdesa, amb la presència de peces escultòriques que semblen dialogar amb el reflex de l'aigua. Aquestes estructures, que fan referència als pilars de la coberta del pavelló, són col·locades en parells i disposades de manera que desafien la gravetat. Al contrari dels pilars originals, estan suspeses o fins i tot es travessen unes a les altres, trencant la integritat arquitectònica.

 

Reflexos i distorsions al Pavelló Mies van der Rohe © Juan de Dios Jarillo

 

L’experiència sensorial també compta amb una dimensió sonora: el so constant de l’aigua que cau amplifica la sensació de moviment i afegeix un ritme rítmic i alhora meditatiu, mentre que l’estany interior, amb un bol negre que embassa l’única aigua tranquil·la, contrasta amb l'agitació de la resta.

Aquesta intervenció, en continuïtat amb l’anterior In(Visible) Energy de l’octubre, s’integra en el programa d’intervencions artístiques de la Fundació Mies van der Rohe, reafirmant el compromís de l’entitat per mantenir el pavelló viu i dinàmic a través de projectes que confronten la rigidesa del disseny original amb aportacions que l’actualitzen.

Alberto Peral: escultura, instal·lacions i poesia visual

Nascut en el País Basc i format en Belles Arts a la Universitat del País Basc, Peral es va endinsar en el món artístic gràcies a l'efervescent escena d’Arteleku als anys noranta. Des de les primeres obres exposades al costat d’Ana Laura Aláez a l’Espai 13 de la Fundació Joan Miró, Peral ha explorat una gran diversitat de mitjans, incloent-hi l’escultura, la instal·lació i la poesia visual, desenvolupant un llenguatge marcat per l'experimentació formal i el simbolisme. L’artista ha construït una trajectòria basada en la simplicitat i en una sensibilitat especial per les formes, sempre atorgant un poder simbòlic a les estructures que utilitza, com a 'Splashing Mies', on crea una poètica aquàtica en què es dilueixen els límits entre natura i arquitectura, realitat i reflex.

 

Reflexos i distorsions al Pavelló Mies van der Rohe © Juan de Dios Jarillo

 

BONART_BANNER_180x180Baner-generic-180x180_

Et poden
Interessar
...

Bonart_banner-1280x150_FONS-AVUI-90