La 24a Nit de les Revistes i la Premsa en Català, celebrada ahir, 6 de novembre, va retre homenatge a Bonart, reconeixent la seva valuosa trajectòria de 25 anys en la difusió de l’art contemporani en català i el seu compromís amb la cultura del país. Organitzada per l'APPEC, la gala va omplir el Casino l'Aliança del Poblenou amb una àmplia representació del sector cultural i periodístic, en una nit dedicada al reconeixement dels lectors i de les capçaleres que, com Bonart, mantenen viva la veu i la identitat de la nostra cultura. Bonart s'ha consolidat com una veu crítica i essencial en l'escena cultural catalana, un espai indispensable per a la continuïtat i la vitalitat de l’art i la cultura en català.
A més de celebrar la trajectòria de Bonart, la Nit va commemorar altres aniversaris significatius per al sector: el centenari de la Revista de Catalunya, els 50 anys de Perspectiva, Els Marges i Foc Nou, i els 25 anys de Caramella.
Reconeixements a la trajectòria a la Nit de les Revistes i la Premsa en Català.
Guardons al bon periodisme i al compromís amb la cultura
Un any més, la Nit de les Revistes i la Premsa en Català va ser una demostració del poder transformador de les publicacions en català i una reivindicació del seu paper en la defensa d’un periodisme de qualitat.
Germà Capdevila, president de l'APPEC, va aprofitar l'ocasió per elogiar les revistes com un “refugi del bon periodisme” enmig d’un panorama saturat per la immediatesa informativa i la proliferació de fake news. Segons Capdevila, les revistes i publicacions en català esdevenen espais on el periodisme encara pot aprofundir i oferir contingut de qualitat, rigorós i lliure de les distorsions de les xarxes socials.
Enric Calpena, reconegut periodista, va rebre el Premi Comunicació; la Llibreria Ona Pau Claris, un dels espais de referència per als amants de la lectura en català, va obtenir el Premi Cultura; i l'organització Cultura Activa d'Andorra va ser guardonada amb el Premi Societat, en reconeixement de la seva contribució a la difusió de la cultura catalana en un context sovint advers.
Els premis a les millors publicacions van recaure en mitjans destacats com Descobrir (Millor Revista), el diari Ara (Millor Premsa Diària), Som Rurals (Millor Premsa No Diària) i elvallenc.cat (Millor Publicació Digital), reflectint la diversitat del panorama mediàtic català.
El millor reportatge també va ser premiat en diverses categories, amb guardons per a Ateneus per ‘Tot un món de festivals’, en la categoria de Revistes; per a El 9 Nou amb ‘Terra de Masies’, en la Premsa; i per a lamira.cat per l’obra 'Els primers podcasters catalans?', una immersió en el món dels pioners del podcasting en català.
També es va reconèixer el millor disseny editorial, amb distincions per a Serra d’Or (Revistes), Regió 7 (Premsa) i sapiens.cat (Digital), i es va premiar la millor portada per votació popular, amb Vèrtex en Revistes i La Veu de l’Anoia en Premsa.
Aquest esdeveniment, que va reunir prop de 300 persones, va ser també una nit per a la memòria i la solidaritat, on es va expressar el suport de l'entitat a les víctimes de la DANA al País Valencià, amb una menció especial a la revista Camacuc, de Paiporta, afectada per la tragèdia.
Tots els guardonats a la Nit de les Revistes i la Premsa en Català.